Turcia întrerupe legăturile economice cu Israelul pe fondul războiului din Fâșia Gaza

Alexandru Gologan Data publicării:
turcia israel relatii rupte
sursa: gettyimages.com/

Turcia și-a suspendat toate relaţiile comerciale cu Israelul, ca răspuns la războiul din Fâşia Gaza, relatează Deutsche Welle.

Relațiile dintre Israel și Turcia se deteriorează. Turcii vor încheierea conflictului armat din Gaza, astfel că au luat o serie de măsuri prin care amendează intervenția israelienilor.

"Exporturile şi importurile în legătură cu Israelul au fost suspendate. Turcia va aplica în mod strict aceste noi măsuri până când guvernul israelian va autoriza un flux neîntrerupt de ajutoare umanitare spre Fâşia Gaza", a precizat Ministerul Comerţului din Ankara printr-un comunicat.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, susține că vinovat de aceste măsuri punitive este preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a "rupt acordurile dintre Israel şi Turcia prin blocarea importurilor şi exporturilor israeliene în porturi".

Momentan nu se cunoaște dacă exporturile de petrol azere către Israel prin portul turc Ceyhan sud au fost afectate de decizia luată de Ankara. Potrivit analiştilor, mai mult de o treime din necesarul de petrol al Israelului trecea până de curând prin acest port turcesc de la Marea Mediterană.

Relațiile comerciale dintre Israel și Turcia s-au răcit la începutul lunii aprilie, atunci când numeroase bunuri de proveniență turcă, printre care produse din oţel, fier şi aluminiu au fost interzise la export.