James Murphy, director științific BAT: Adoptarea politicilor de reducere a riscurilor reprezintă o oportunitate imensă pentru societate

Data actualizării: Data publicării:
dr. James Murphy Articol sustinut de BAT

Directorul Științific și de Cercetare al celui mai mare jucător de pe piața tutunului din România, dr. James Murphy a vorbit într-un interviu pentru Digi24 despre ce înseamnă reducerea riscurilor asociate fumatului și de ce această strategie este considerată a fi una dintre cele mai mari oportunități de sănătate publică la nivel mondial.

Strategia actualizată BAT este de a crea un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin construirea unei lumi fără fum. Care sunt direcțiile de acțiune ale companiei pentru atingerea acestui obiectiv de transformare?

Viziunea este clară, iar obiectivul nostru este unul major: creăm un viitor mai bun prin construirea unei lumi fără fum, în care țigările aparțin trecutului. Strategia noastră actualizată în februarie 2024, reiterează obiectivul de a ne transforma într-o afacere predominant fără fum până în 2035 și subliniază angajamentul nostru de a reduce impactul afacerii noastre asupra sănătății.

Vom realiza acest lucru prin abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului - trecerea fumătorilor, care altfel ar continua să fumeze, de la produse ce implică un grad mai ridicat de risc, cum sunt țigările, la produse cu tutun și nicotină care nu ard și care au un profil de risc mai redus.

Produsele noastre fără fum sunt acum folosite de peste 23,9 milioane de consumatori din 75 de piețe, generând 16,5% din veniturile grupului. Obiectivul nostru global nostru este să avem 50 de milioane de consumatori ai acestor produse până în 2030, care să genereze 50% din veniturile grupului până în 2035.

Inovația este forța motrice din spatele transformării noastre, iar fumătorii sunt predispuși să facă tranziția către produse care le oferă o satisfacție comparabilă, de aceea investim semnificativ în cercetare și dezvoltare pentru a oferi inovații care satisfac sau anticipează preferințele consumatorilor.

Puteți detalia inițiativele BAT în ceea ce privește reducerea riscurilor și inovația?

Credem că reducerea efectelor asociate fumatului, prin strategii de reducere a riscurilor, este una dintre cele mai mari oportunități de sănătate publică la nivel mondial. Ca atare, inovăm în mod constant pentru a dezvolta produse alternative fără ardere, satisfăcătoare, cu un profil redus de risc în comparație cu fumatul. De asemenea, pledăm pentru acceptarea și adoptarea politicilor de reducere a riscurilor în întreaga lume.

Am făcut parte din echipa care a lansat primul nostru produs fără ardere, un model de țigaretă electronică, în 2013, iar de atunci am dezvoltat un portofoliu global cu mai multe categorii de produse fără ardere. Datorită activității intense a colegilor mei de la centrele de cercetare și dezvoltare BAT din Marea Britanie, SUA, Brazilia, Italia, Indonezia și China, aceste produse sunt acum puse la dispoziția fumătorilor, pentru a-i încuraja să încerce alternative.

Cu toate acestea, deși facem progrese puternice ca organizație, există încă câteva piețe globale cheie în care vânzarea de produse din tutun și nicotină care nu implica ardere, esențiale pentru promovarea reducerii riscurilor asociate fumatului, este interzisă. Primele 15 țări cele mai populate la nivel global reprezintă aproximativ 60% din populația totală, dar dintre aceste 15 țări doar aproximativ 40% permit vânzarea de produse fără ardere.

Recunoscând acest lucru, BAT subliniază potențialul de sănătate publică al politicilor de reducere a riscurilor asociate fumatului și încurajează punerea în aplicare a unor reglementări eficiente și bazate pe dovezi.

BAT a anunțat recent inaugurarea unei facilități de ultimă generație în Southampton, dedicată accelerării dezvoltării produselor sale fără fum. Cum va contribui această nouă facilitate la obiectivele companiei?

Centrul nostru global de cercetare și dezvoltare (R&D) din Southampton, înființat în 1956, reflectă transformarea BAT de până acum. Destinat inițial cercetării pentru producția de țigări, 100% din activitatea de la Centru se concentrează în prezent pe dezvoltarea produselor noastre fără ardere și a noilor activități care nu implică deloc nicotina.

Deschiderea unei noi facilități de inovare la Centrul nostru din Southampton în luna martie a marcat un moment important în transformarea noastră continuă și va juca un rol cheie în transformarea în realitate a dezideratului unei lumi fără fum - smokeless world.

Facilitatea, în valoare de 30 de milioane de lire sterline, întărește și aprofundează capacitățile de cercetare și dezvoltare ale BAT, oferind nouă spații tehnice special concepute pentru a susține dezvoltarea multiplelor noastre categorii de produse fără fum.

Noile facilități reunesc pentru prima dată echipe multidisciplinare de cercetare și dezvoltare – cu 400 de oameni de știință și ingineri înalt specializați, acum și mai capabili să colaboreze cadrul unei facilități de ultimă generație.

Sprijinite de această nouă infrastructură, echipele noastre pot accelera acum dezvoltarea următoarei generații de produse BAT fără ardere și pot oferi suportul necesar pentru încurajarea fumătorilor adulți, care altfel ar continua să fumeze, să treacă la alternative mai puțin riscante.

Pentru a sprijini transformarea continuă a BAT, vom continua să investim masiv în știință, cercetare și dezvoltare, deschiderea acestui nou centru de inovare reprezentând doar prima etapă a unui program de renovare în opt părți, în mai multe faze, pentru întreg campusul din Southampton.

Ne puteți oferi câteva informații despre cele mai recente studii BAT în legătură cu produsele sale fără fum?

Pe baza lucrărilor Institutului de Medicină din SUA, cunoscut în prezent sub numele de Academia Națională de Științe, am dezvoltat un cadru științific de evaluare a riscurilor care ne ghidează abordarea de cercetare a efectelor noilor noastre produse alternative de tutun și nicotină, în comparație cu țigările. Acesta acoperă trei domenii principale: substanțele care se eliberează la utilizarea unui produs, impactul unui produs asupra celulelor umane și studii clinice care măsoară schimbările din organism asociate dezvoltării unei afecțiuni.

Am finalizat 246 de studii științifice pentru produsele noastre fără ardere, iar rezultatele au fost diseminate în publicații evaluate de experți.

Deși niciunul dintre aceste produse alternative nu este lipsit de riscuri, există dovezi științifice solide care susțin profilul de risc redus al produselor noastre fără ardere comparativ cu fumatul.

Produsele BAT pentru vapat, produsele care încălzesc tutunul și pliculețele cu nicotină pentru uz oral produc cu 90-99% mai puține substanțe toxice decât fumul de țigară, nu provoacă leziuni ADN și nu promovează dezvoltarea cancerului, conform testelor de laborator la nivelul celulelor și au evidențiat rezultate favorabile pentru biomarkerii asociați cu semnele timpurii ale bolilor asociate fumatului.

Cel mai recent studiu al nostru a evidențiat că pliculețele cu nicotină pentru uz oral comercializate de BAT prezintă chiar reacții toxicologice și mai reduse asupra celulelor umane în comparație cu snusul - un produs tradițional cu tutun pentru consumul oral care este deja considerat cu risc redus. Acesta subliniază rolul important pe care acesta îl joacă în abordarea noastră cu multiple categorii de produse alternative pentru reducerea riscurilor asociate fumatului.

În engleză termenul folosit „tobacco harm reduction”, însă în realitate vorbim despre o reducere a riscurilor asociate „tutunului” sau „fumatului”?

Reducerea riscurilor este o strategie utilizată în politicile de reglementare, care urmărește să minimizeze riscurile asupra oamenilor și societății în general, în urma unui comportament comun care poate fi periculos. Ideea aplicării acestui principiu în cazul fumatului a căpătat proeminență în anii 1970. De atunci, mai multe autorități prestigioase de sănătate publică au explorat ideea că, atât timp cât tutunul nu este ars și inhalat, tutunul și nicotina ar putea fi consumate într-un mod plăcut prin alte mijloace relativ mai puțin riscante.

Astăzi, înțelegem că cele mai grave riscuri asociate fumatului sunt legate de substanțele toxice produse atunci când tutunul este ars – cu alte cuvinte, atunci când este consumat prin ardere.

Prin urmare, prin reducerea riscurilor asociate fumatului se înțelege a facilita consumatorilor care altfel ar continua să fumeze să treacă la produse alternative care nu implică ardere, cum ar fi produsele care încălzesc tutunul, produsele pentru vapat sau pliculețele cu nicotină pentru uz oral.

Impactul asupra sănătății publice al abordării de reducere a riscurilor este unul profund și, dacă este acceptat la nivel global, are potențialul de a reduce semnificativ impactul negativ asociat fumatului.

Să luăm modelul Suediei, de exemplu, care este pe cale să devină o țară care a renunțat la fumat în cursul acestui an – cu 16 ani înainte de obiectivul stabilit pentru 2040 de atingere a unui nivel de prevalență a tutunului de 5% per țară stabilit în „Planul European pentru combaterea cancerului” al Parlamentului European în februarie 2021. Succesul remarcabil al Suediei a fost determinat de acceptarea produselor fără ardere și a politicilor de susținere în acest sens, peste 70% dintre consumatorii suedezi utilizând produse fără ardere, cum ar fi snusul sau pliculețele cu nicotină pentru uz oral.

Puteți oferi informații sau dovezi cu privire la impactul real al nicotinei asupra sănătății, abordând cele mai frecvente noțiuni greșit înțelese?

La nivelul său cel mai de bază, nicotina este un compus organic care se găsește în cele mai ridicate concentrații în plantele de tutun, dar poate fi găsită și în concentrații mult mai reduse în alte surse naturale, cum ar fi cartofii și roșiile.

De zeci de ani, expunerea consumatorilor la nicotină a avut loc în cea mai mare parte prin fumatul de țigări, motiv pentru care implicațiile fumatului și nicotinei asupra sănătății tind să fie confundate în mintea oamenilor și astfel există percepții greșite comune despre nicotină.

Nicotina joacă un rol important în abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului, deoarece efectele obținute prin consumul acesteia reprezintă unul dintre motivele pentru care oamenii aleg să fumeze. Deși nicotina dă dependență, nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului. Substanțele toxice eliberate de arderea tutunului sunt cei care provoacă aceste riscuri. Colegiul Regal al Medicilor din Regatul Unit a declarat că „sănătatea și speranța de viață a fumătorilor de azi ar putea fi îmbunătățite radical prin încurajarea cât mai multor fumători să treacă la o sursă de nicotină consumată fără ardere”.

Având în vedere cele de mai sus, este imperativ pentru comunitatea de sănătate publică să vorbească cu mai multă claritate despre ceea ce presupune consumul de nicotină, spre deosebire de fumat.

Impactul nicotinei asupra sănătății este unul dintre domeniile fundamentale asupra cărora avem nevoie de acordul tuturor celor implicați – specialiști în sănătate publică, autorități de reglementare și factori de decizie politică – pentru a ne asigura că fumătorii actuali au acces la informații consecvente și precise care să le permită să facă o alegere informată cu privire la trecerea la produse fără ardere.

Cum asigură BAT transparența și credibilitatea cercetării și descoperirilor sale științifice?

Suntem fermi în angajamentul nostru de a susține cele mai înalte standarde de știință și cercetare. Dovezile științifice obiective, de talie mondială, sunt esențiale pentru a facilita trecerea fumătorilor adulți la produse fără ardere și reprezintă piatra de temelie a încrederii consumatorilor și a factorilor de decizie în mărcile noastre.

Urmăm proceduri stricte în activitatea de cercetare a produselor noastre. Divizia noastră internă de cercetare umană guvernează standardul nostru general de conduită pentru cercetarea științifică și dezvoltare la nivelul întregii afaceri, iar studiile noastre clinice sunt evaluate de o comisie externă de etică sau de consilii de evaluare independente.

În plus, publicăm în mod regulat rezultatele cercetărilor noastre în reviste internaționale evaluate de specialiști, ceea ce asigură validitatea și calitatea muncii noastre. Până în prezent, centrul nostru de cercetare și dezvoltare din Southampton a generat peste 246 de studii ale produselor fără fum, publicate în reviste științifice și evaluate de experți.

Ce v-a inspirat să urmați o carieră în știință și cercetare în industria tutunului?

M-am alăturat BAT în calitate de stagiar în managementul cercetării și dezvoltării în urmă cu aproape douăzeci de ani, motivat de schimbarea pozitivă pe care o poate realiza abordarea de reducere a riscurilor asociate fumatului.

Sunt chimist ca formare și mi-am obținut doctoratul la Universitatea Edinburgh în chimie organică sintetică și chimia polimerilor, înainte de a mă muta în Japonia pentru studii postdoctorale. La întoarcerea în Europa, am primit o propunere interesantă din partea BAT, care pe atunci începea un program ambițios de transformare.

La acea vreme, oferta în domeniul cercetării și dezvoltării la BAT era relativ limitată, era practic o companie de țigări cu o singură categorie de produse. Cu toate acestea, am fost inspirat de ambiția fostului meu manager, doctorul David O’Reilly, care a reprezentat vârful de lance în misiunea BAT de a dezvolta produse alternative cu tutun și nicotină care prezintă un risc mai mic, în comparație cu fumatul.

Acest lucru a fost fascinant pentru mine, deoarece mulți dintre membrii familiei și prietenii mei au fumat și eram conștient de efectele asociate fumatului, așa că nu am putut refuza oportunitatea uimitoare de a fi parte din efortul de a dezvolta produse alternative cu tutun și nicotină de care ar putea beneficia milioane de fumători.

De atunci, am parcurs într-adevăr un drum lung. Sunt mândru că am fost implicat în creșterea considerabilă a echipei globale de cercetare și dezvoltare a BAT, care este azi în prima linie a inovației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...