Austria, cuibul spionilor ruși. Cum a obținut FSB informații de pe telefoanele pe care oficialii de la Viena le-au pierdut în Dunăre

Data publicării:
Bundestag Wirecard Commission Provides Media Update, Berlin, Germany - 10 Mar 2021
Jan Marsalek ar fi fost recrutat de ruși în 2014 și s-ar afla la Moscova. El este cel care a obținut informații pentru Rusia de la ofițeri austrieci. Foto: Profimedia Images

Este numit cel mai mare scandal de spionaj din Austria din ultimii zeci de ani, care a început odată cu arestarea unui fost oficial al poliției și al serviciilor secrete și a dus la o serie de acuzații. Egisto Ott, în vârstă de 61 de ani, a fost reținut la sfârșitul lunii martie, fiind acuzat de spionaj pentru Rusia, scrie BBC.

Potrivit mandatului de arestare al poliției din Austria, de 86 de pagini, obținut de mass-media austriacă și germană, Egisto Ott este suspectat că i-a transmis informații lui Jan Marsalek, directorul fugar al companiei germane de plăți Wirecard.

Marsalek, în vârstă de 44 de ani, de asemenea, cetățean austriac, este căutat de poliția germană pentru presupuse fraude și se presupune că se află în prezent la Moscova, după ce a fugit prin Austria în 2020.

Presa europeană scrie că a fost recrutat de agenți ruși încă din 2014.

Mandatul poliției austriece susține că fostul șef Wirecard i-a însărcinat pe Egisto Ott și un alt ofițer de securitate austriac să transmită informații sensibile Rusiei timp de câțiva ani, începând cu 2017.

Ott neagă orice faptă, iar în prezent este în arest. El a fost suspendat în 2017 și apoi reținut patru ani mai târziu înainte de a fi eliberat. El a fost arestat la sfârșitul lunii trecute, după ce noi dovezi au fost furnizate de serviciile secrete britanice.

Ott este suspectat, potrivit anchetatorilor, că ar fi transmis Rusiei date telefonice de la înalți oficiali ai Ministerului de Interne austriac.

Ziarul austriac Standard scrie că Egisto Ott se pare că a obținut telefoanele oficialilor după ce acestea au căzut accidental în Dunăre în timpul unei excursii cu barca a Ministerului de Interne. Se presupune că el a copiat conținutul acestora și le-a transmis lui Jan Marsalek și Moscovei.

Este vorba despre conținutul de pe telefoanele mobile a trei oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne al Austriei, inclusiv şeful ministerului responsabil pentru toate serviciile de poliţie şi de informaţii austriece.

De asemenea, el este suspectat că a obținut sub pretexte false adresa de la Viena a jurnalistului bulgar Christo Grozev.

Grozev este cunoscut pentru investigațiile privind activitățile de informații rusești, cum ar fi otrăvirea în 2022 a politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, care a murit în acest an într-o închisoare rusă din Arctica.

Christo Grozev a părăsit Viena de atunci. El a declarat pentru ziarul Falter că a făcut acest lucru din motive de securitate.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a descris cazul Egisto Ott drept „o amenințare la adresa democrației și a securității naționale a țării noastre”. El a cerut o anchetă rapidă.

Scandalul de spionaj a reînviat temerile că Austria rămâne un focar al activității de spionaj rusești.

Partidul Verzilor din Austria, partid din coaliția de guvernământ, l-a numit pe Egisto Ott „vârful aisbergului rusesc” din Austria.

Verzii au acuzat Partidul Libertății de extremă-dreapta că a permis spionajul rusesc să acționeaze ca „o extensie a brațului Rusiei” în Austria.

Partidul Libertății (FPÖ) este acum în opoziție, dar liderul Herbert Kickl a fost ministru de interne din 2017 până în 2019.

„Avem potențiala infiltrare a serviciilor noastre secrete de către agenți ruși. Acest lucru este foarte, foarte grav și Partidul Libertății și... Kickl sunt implicați direct”, a declarat liderul parlamentar al Verzilor, Sigrid Maurer.

Kickl și Partidul Libertății au negat toate acuzațiile legate de Jan Marsalek și Egisto Ott.

Partidul Libertății se opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina. În trecut, a încheiat un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită a lui Vladimir Putin.

În prezent, este lider în sondajele de opinie, iar Austria urmează să organizeze alegeri parlamentare în acest an.

Mai multe partide au cerut o comisie parlamentară care să investigheze afacerea, inclusiv o investigație asupra Partidul Libertății.

Într-o declarație, Herbert Kickl a spus că se declară „în favoarea unei clarificări efective în loc de un spectacol de campanie electorală”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...