Mai mulţi ruşi şi belaruşi aleși voluntari pentru Jocurile Olimpice de la Paris au primit mail că nu mai sunt acceptați

Data publicării:
voluntar la jocurile olimpice de la paris
Mai mulţi ruşi şi belaruşi susţin că au fost informați că nu mai pot fi voluntari la Jocurile Olimpice din 2024. FOTO: Profimedia Images

Mai mulţi ruşi şi belaruşi susţin că au fost informați că nu mai pot fi voluntari la Jocurile Olimpice din 2024 din motive de securitate. Ei spun că sunt și furioși, și nedumeriți de această situație.

Ruşi sau belaruşi, ei fuseseră aleşi ca voluntari pentru Jocurile Olimpice din 2024. Dar au fost apoi brusc respinşi din motive de securitate. "Ne pare rău să vă informăm că nu vă vom mai putea număra printre voluntarii de la Paris 2024", au citit ei într-un e-mail prin care erau informaţi că nu vor face parte din această aventură.

Diana, o rusoaică stabilită în Franţa în 2019, a lucrat ca voluntar la Jocurile Olimpice de la Soci din 2014. Ea a vrut să-şi împărtăşească experienţa şi să contribuie la "evenimentul grandios" de la Paris. După ce a participat la o convenţie a voluntarilor în luna martie şi a urmat un curs de formare, urma să primească uniforma în luna mai. "Un aviz nefavorabil a fost emis împotriva dumneavoastră", a informat-o însă programul de voluntariat Paris 2024, invocând "codul de securitate internă" francez. "Prin urmare, misiunea acceptată nu vă mai este, din păcate, atribuită şi nu veţi mai primi comunicări din partea serviciilor noastre".

"Mi-am dat seama că reprezentam un pericol major pentru această ţară", a declarat indignată femeia în vârstă de 31 de ani, care lucrează pentru o mare companie franceză. "Dar nu ştiu de ce", s-a plâns ea, cerând totodată ca numele ei de familie să nu fie divulgat.

Această suspendare bruscă poate fi înţeleasă prin prisma riscului de securitate care planează asupra Jocurilor Olimpice, pe care Parisul, aliat al Kievului, se teme că va fi alimentat de Moscova, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei intră în al treilea an, scrie news.ro.

În aprilie, Emmanuel Macron a declarat că nu are "nicio îndoială" că Rusia va ţinti Jocurile Olimpice, "inclusiv în domeniul informaţional", în timp ce Franţa denunţă de mai multe luni o campanie rusă de dezinformare desfăşurată împotriva sa pe internet. Kremlinul a calificat aceste acuzaţii drept "nefondate".

Întrucât Belarusul este aliat al Rusiei, sportivii săi, la fel ca ruşii, nu pot participa la eveniment decât sub un drapel neutru. În martie, ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat: "Verificăm absolut toate persoanele care se apropie de Jocurile Olimpice", adăugând că au fost excluse aproximativ 800 de persoane care "nu aveau intenţii bune".

Dintre cele 300.000 de persoane care au depus cereri pentru a fi voluntari la Jocurile Olimpice (26 iulie-11 august) şi Paralimpice (28 august-8 septembrie), doar 45.000 au fost selectate. Întrebat de AFP în mod special despre cazul voluntarilor ruşi şi belaruşi, Ministerul francez de Interne a refuzat să comenteze.

"Nu putem decât să ne exprimăm regretul", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că organizatorii îi privează pe oaspeţii rusofoni ai JO de ajutorul voluntarilor "care îi pot ajuta cel mai bine".

Dzmitry Shaliapin, un student belarus la Sorbona în vârstă de 19 ani, spune că a plâns când a aflat că a fost respins. "Ne tratează ca pe nişte terorişti în faţa întregii lumi", afirmă el. "Această situaţie este un cadou pentru Putin şi propaganda sa", spune şi o rusoaică în vârstă de 45 de ani a cărei cerere a fost de asemenea respinsă, în ciuda faptului că a primit azil în Franţa după invazia rusă în Ucraina şi că a renunţat la paşaportul rusesc.

În timp ce "sportul este antiteza războiului", această decizie nu va face decât să întărească afirmaţia preşedintelui rus Vladimir Putin că Occidentul este în război cu Rusia, potrivit profesoarei de limbi străine, care a cerut să rămână anonimă.

Ekaterina Pimenova, în vârstă de 18 ani, rezidentă în Sankt Petersburg, se înregistrase ca voluntar pentru Jocurile Paralimpice. Ea spune că a cheltuit aproximativ 2.000 de euro pentru bilete de avion dus-întors şi cazare în Franţa. Apoi a sosit e-mailul de respingere. "Nu ştiu de ce s-a întâmplat acest lucru. Nu am cazier judiciar", spune Pimenova, care a studiat franceza timp de 12 ani şi afirmă că admiră cultura franceză.

De la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, mulţi ruşi care trăiesc în Occident au fost afectaţi de consecinţele sancţiunilor occidentale. Unii nu îşi pot deschide conturi bancare, în timp ce altora le-au fost suspendate conturile.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...