Auxiliarele școlare, pline de violență: „Baba bătu bietul băiat bolnav. Horia hăituia hamsterul”

Data publicării:
MANUALE 098

Să dezlegăm tainele abecedarului. Aşa se numeşte una din cărţile auxiliare menite să-i ajute pe bobocii de clasa I să pătrundă în tainele literelor şi lecturii . Chiar şi la o analiză sumară, exemplele negative, care fac referire la violenţă, sunt cele care domină. Iată câteva exemple:

Baba bătu bietul băiat bolnav. Horia hăituia hamsterul”.

„Gheorghiţă a dat din joacă un ghiont colegului său. Tache a alunecat în genunchi. Are acum genunchiu deplasat. Tache va sta o lună cu piciorul în ghips”

Maria ia o lamă nouă.

- Maria, aruncă lama!

- Nu, Ileana, e lama mea!

Acum Maria are o rană mare.

Alte exerciţii aduc în discuţie chiar infracţiuni sau alimente nerecomandate copiilor.

„Joi, Jenică jefui jardiniera Janei”

„Kola este un arbore de la tropice din ale cărui fructe se scoate cofeina. Stă la baza băuturii Coca-Cola”.

Noi când expunem copilul la asemenea cuvinte, practic îl facem susceptibil la a-şi însuşi atât cuvintele, cât şi comportamentele descrise în exemplele respective . Putem inclusiv să îl instigăm în a pune în practică anumite semnificaţii”, a spus Jeni Chiriac, psiholog.

Cartea are, după cum scrie pe copertă, avizul Ministerul Educaţiei. În ultimii ani,însă, instituţia nu a mai acordat avize pentru manuale auxiliare.

Reprezentanţii ministerului spun că editurile ar putea profita de autorizaţii mai vechi, chiar şi pe un conţinut modificat ulterior. Direcţia Generală a Învăţământului Preuniversitar, despre care se scrie că ar fi acordat avizul, şi-a schimbat denumirea, acum patru ani, în Direcţia Generală de Invatamint si Educatie pe tot parcursul vietii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri