Elevi întreprinzători: au inventat un săpun lichid din ulei reciclat pe care acum vor să-l distribuie în alte școli

Data publicării:
elevi sapun

Săpunul FUELS este o invenţie a liceenilor de clasa a XI-a şi a XII-a de la Colegiul „Grigore Moisil” din Urziceni. Ideea le-a venit după ce au înţeles că din multe şcoli lipseşte săpunul pentru că nu există bani suficienţi pentru a-l cumpăra. De aici a pornit şi ideea lor: să găsească o materie primă ieftină şi uşor de procurat.

„Prima problemă a fost faptul că oamenii aruncă deşeurile direct pe canalizare, adică uleiul folosit la gătit, iar acesta dăunează foarte mult atât conductelor, cât şi locurilor în care poate ajunge”, explică Eduard Oprea, elev.

Aşa că au trecut la treabă: Au adunat ulei de gătit folosit, de la familiile colegilor, şi au început experimentele în laboratorul de chimie al liceului.

„Am folosit ulei rezidual, hidroxid de postasiu, iar pentru aromă, aromă de lavandă şi l-am colorat cu suc de sfeclă, în jur de patru ore, timp în care am amestecat atât cu mixerul, cât şi manual, iar săpunul şi-a schimbat consistenţa”, mai spune Eduard Oprea.

Şi recipientele pentru săpunul lichid sunt concepţie proprie.

Este un proiect de echipă, însă pe lângă titularii echipei au fost foarte mulţi colaboratori, chiar şi un părinte, fără ca noi să îi sugerăm, a venit cu un proiect de desen tehnic pentru dispenserul pe care am fixat doza cu săpun lichid”, afirmă Elena Voicilă, profesor coordonator.

Liceenii au şi spirit întreprinzător. Acum speră să obţină autorizaţie şi să poată distribui săpunul şi în alte şcoli.

Bineînţeles că trebuie să se efectueze nişte teste alergologice, de compoziţie, ca să se poată încadra în nişte standarde. Reacţia chimică care stă la baza acestui proces este una de saponificare, în urma căruia se obţin nişte săpunuri destul de bune”, declară Vladimir Ene, inginer chimist.

Echipa din Urziceni a câştigat locul al patrulea la o competiţie naţională unde au concurat cu alte 44 de proiecte de mediu din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri