Iași. Primul campus studențesc independent energetic. Urmarea – taxe mai mici în cămine

Data publicării:
camera studenti iasi

În anul 2010, Universitatea Tehnică, în administrarea căreia este campusul, a câştigat un proiect european prin care a obţinut 14,6 milioane de euro. Un sfert din sumă s-a dus către sistemul de instalaţii care produce curent electric şi căldură.

Aici avem unul din cele două motoare ale modulului de cogenerare. Este motorul de 1,2 MW pe oră. Este motorul care produce atât energie termică, cât şi energie electrică (...) prin arderea gazului metan”, explică Bogdan Budeanu, director al Direcţiei de Servicii Studenţeşti.

Instalaţia funcţionează de la sfârşitul anului trecut, iar economiile făcute până acum i-au permis conducerii campusului să micşoreze taxele de cazare pentru studenţi.

Faţă de anul trecut se simt deja reducerile. Poate cu 10 la sută pe lună este mai mică faţă de anul trecut taxa de cămin”, arată Bogdan Budeanu.

17.000 de studenţi locuiesc în campusul Universităţii Tehnice. Din banii primiţi de la Uniunea Europeană au fost modernizate 12 dintre cele 21 de cămine.

Studenții sunt mulțumiți. „Sunt condiţii nu de cămin, ci de hotel de trei stele, zic eu, cel puțin”, spune un student.

Un altul spune că plătește cazarea între 50 și 150 de lei pe lună, în funcție de sezon, și recunoaște că sunt condiții foarte bune față de alte cămine.

Conducerea Universităţii intenţionează să modernizeze şi celelalte cămine şi să lege clădirile celor 11 facultăţi la instalaţia de alimentare cu energie electrică şi căldură.

Noi, cu modulele de cogenerare pe care le avem din primul proiect, putem să asigurăm atât apa caldă, cât şi căldura, cât şi energia electrică pentru întreaga platformă didactică a Universităţii. Am dori prin noul proiect să ne aducem şi corpuri de transformare şi tot ce ne trebuie, astfel încât tot ce producem noi în campus prin module de cogenerare să utilizăm în toată Universitatea”, arată Ștefan Grigoraș, prorector la Universitatea Gh. Asachi din Iaşi.

Acum conducerea Universităţii aşteaptă o aprobare de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru a putea scoate la licitaţie curentul pe care-l produce în campus. Preţul de pornire este estimat la 0,18 lei pentru un kilowatt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri