Uniunea Editorilor propune ca doar elevii săraci să primească manuale gratuite

Data publicării:
MANUALE SCOLARE- MEDIAFAX

Părinţii se văd nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru manualele elevilor, pentru că de cele mai multe ori cărţile primite sunt uzate şi au pagini lipsă.

Ca să aibă cât mai multe vânzări, editurile s-au întrecut în oferte. Discountul faţă de preţul din librării a fost atât la manuale cât şi la auxiliare, iar vânzările au mers din plin.

În aceste condiţii, pentru ca manualele să fie de calitate, Uniunea Editorilor din România propune liberalizarea pieţei de manuale. Astfel, ministerul ar da cărţile gratuit doar celor care provin din familii sărace.

„Un cost corect al unui manual ar trebui sa fie între 8 şi 12 lei. În orice ţară din vestul Europei piaţa manualelor este de 30 la sută din cifra de afaceri pe carte. În Germania, cifra de afaceri e de aproximativ 10 miliarde de euro, iar piaţa de manuale este de 3 miliarde de euro. În România, cifra de carte este de 100.000 de milioane de euro, piaţa de manuale este de 4 milioane de euro. Deci, reprezintă numai patru la sută din cifra totală de carte”, explică Mario Demezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

Pentru că învăţământul obligatoriu este până la clasa a X-a, pentru ultimele două clase de liceu ministerul nu mai oferă niciun manual gratuit. Ca să cumpere tot ce au nevoie, elevii caută un preţ mai bun la târgurile de carte second hand. De exemplu, dacă în librărie un manual de Limba latină costă 20 de lei, la târg poate fi găsit la jumătate de preţ.

Suma pe care Ministerul Educaţiei o investeşte anual în retipăriri este de 4 milioane de euro. Şi cu toate că ar trebui să asigure manuale noi în proporţie de 30 la sută, în realitate, pentru clasele V-X, banii nu ajung nici pentru 10 la sută dintre elevi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri