Gaz periculos depistat în școli și grădinițe din 16 județe. E considerat unul dintre factorii de risc pentru cancerul pulmonar

Data publicării:
elevi la scoala
Într-un sfert dintre instituțiile de învățământ din 16 județe a fost detectat un gaz extrem de periculos, Foto: Profimedia Images

Pericol în școlile și grădinițele din țară. Într-un sfert dintre instituțiile de învățământ din 16 județe a fost detectat un gaz extrem de periculos, care poate provoca boli grave.

E vorba despre concentrații mari de radon, un gaz radioactiv, care se acumulează în clădiri și este pe locul 2 în ceea ce privește cancerul pulmonar, după fumat.  

Gazul a fost depistat în urma unei cercetări efectuate de specialiști din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Ei au măsurat concentrațiile de radon din aproape 5.000 de școli și grădinițe, instituții și clădiri administrative din 25 de județe.

S-a constatat că într-un sfert din școlile și grădinițele din 16 județe e concentrație mare de radon, un gaz extrem de periculos, despre care OMS a avertizat că este printre factorii de risc pentru cancerul pulmonra, boală care înregistrează o creștere alarmantă. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri