Zi decisivă pentru Guvern. CCR discută azi contestația PDL referitoare la remanierea guvernamentală

Data publicării:
CCR NOUA COMPONENTA

Vor mai fi miniștri cei învestiți de președinte acum două zile? Este una dintre mizele deciziei ce se anunță, cel mai probabil, astăzi. Asta dacă nu cumva - nelămuriți în această speță, unică până acum - judecătorii își vor mai lua timp de gândire.

Cei nouă judecători pot da peste cap planurile premierului Victor Ponta, dar şi ale preşedintelui Traian Băsescu în privinţa noului guvern.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, nu vede nicio problemă în situaţia în care judecătorii CCR vor accepta contestaţia PDL. „Rămâne în vigoare guvernul Ponta II, pentru că nu a fost demis acest guvern, acest guvern funcționează, țara este guvernată”, a arătat Augustin Zegrean. Întrebat dacă se poate, după o astfel de sesizare, să cadă Guvernul, Zegrean a menționat că nu CCR dă jos guvernul, numai Parlamentul o poate face.

PDL şi Partidul Mişcarea Populară nu au de gând să renunţe la contestaţia pe care au depus-o la CCR împotriva Guvernului Ponta III, chiar dacă noii miniştri au depus deja jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni.

Dacă ar fi venit Victor Ponta în faţa Parlamentului cu un nou program de guvernare, pentru că Programul de guvernare, în concepţia şi în convingerea noastră, a fost modificat prin acordul semnat între PSD şi UDMR. El a fost modificat implicit. Dacă ar fi venit în faţa Parlamentului şi şi-ar fi cerut un vot de încredere pentru el, nu ar mai fi avut obiect contestaţia noastră”, a explicat la Digi24 președintele PDL, Vasile Blaga.

Judecătorii constituţionali au primit, deja, punctele de vedere ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, care consideră demersul PDL nefondat.

Această sesizare este lipsită de temei jurIDIC”, a spus Cristian Dumitrescu, vicepreședintele Senatului. Din moment ce este vorba de o remaniere, aici a fost făcută o confuzie între învestire și remaniere, voit făcută de PDL, nu este vorba de învestitură”, a spus Dumitrescu.

Miron Mitrea, deputat PSD, consideră că judecătorii CCR nu au cum să admită sesizarea. „Discutăm o situație care e imposibilă politic și juridic”, spune Mitrea.

Iniţial, și preşedintele Traian Băsescu a invocat posibilitatea unei sesizări la Curtea Constituţională. S-a răzgândit, însă, și a semnat decretele de numire în funcţie a noilor miniştri.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a comentat că Traian Băsescu a învestit un guvern „pe datorie”.

„E o situație foarte complicată, pentru că e un guvern, pentru prima oară în istoria universală, învestit pe datorie. Adică o situație greu de stabilit în termeni constituționali. Așa a spus președintele Băsescu, uite, te învestesc, dar îmi dai cuvântul de onoare că vii cu nu știu ce program”, a declarat Crin Antonescu taxând învoiala dintre președinte și premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri