Noi informații în dosarul „Cumnatul”

Data publicării:
firma cumnat ponta

Întrebat de jurnaliști dacă era doar pe hârtie administrator, Liviu Munteanu a răspuns: „Nu, că nu sunt... atât de naiv par? Eu vă întreb. Nu!”. El a precizat că implicarea sa a fost doar la nivel de execuţie şi atât.

Oficial, Liviu Munteanu conducea firma vizată de procurori. Potrivit anchetatorilor, însă, el nu ar fi fost decât un paravan pentru Iulian Herţanu. În urmă cu două zile, ieşea încătuşat de la audieri. După ce a fost dus în arest, bărbatul şi-ar fi amintit însă detalii importante pentru anchetă. Procurorii l-au audiat din nou, el ar fi cooperat, iar răsplata a venit: cercetarea în libertate.

Întrebat dacă clientul său are legătură cu parlamentarii din acest dosar, Adrian Fetcu, avocatul lui Liviu Munteanu, a negat și a subliniat că nu are legătură cu sfera politică. Totodată, el a spus că nu va contesta decizia de cercetare sub control judiciar.

Dumitru Pantea, directorul Hidro Prahova, a fost și el audiat. „Am povestit despre greuțile pe care le-am avut la implementare. Atât. Greutăți financiare, greutăți tehnice”, a declarat Dumitru Pantea la ieșirea de la DNA.

El a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, care voiau să știe dacă s-au făcut presiuni asupra lui din partea Consiliului Județean. A motivat că nu poate influența ancheta.

Întrebările jurnaliştilor erau îndreptăţite. Bărbatul, director al Hidro Prahova, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean, ar fi fost ameninţat că va fi schimbat din funcţie dacă nu cedează contractul pentru canalizarea din Comarnic firmei controlate de cumnatul lui Victor Ponta. Procurorii cred că preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, şi parlamentarul Sebastian Ghiţă ar fi făcut presiuni.

Din maşina procurorilor a coborât joi şi partenerul de afaceri al lui Iulian Herţanu. Ilie Drăgan ar fi fost cel care „negocia” contractele cu primarii, spun anchetatorii.

Contracte de stat câștigate, lucrări neterminate

Firma controlată de Iulian Herţanu are peste 20 de contracte cu autorităţi locale din toată ţara. Reputaţia companiei nu este deloc bună, aşa că mulţi se întreabă cum au fost obţinute de fapt acele contracte.

Grossmann Engineering Group, firma controlată de Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a obţinut în 2008 un contract pentru alimentarea cu apă a localităţii Arsura, judeţul Vaslui. Iniţial, valoarea înţelegerii era de 3,6 milioane de lei, dar suma a crescut cu încă 500 de mii de lei, odată ce lucrarea a fost subcontractată. Cu toate astea, proiectul e departe de finalizare.

„Are vreo trei, patru, cinci ani de când e. Tot satul e numai conducte”, spune un localnic.

Primarul confirmă că lucrarea ar fi trebuit să fie gata în patru-cinci ani. „Din 2011 până în 2014. Nu s-a mai lucrat nici din 2010. Practic, din 2010 efectiv”, a declarat Mihai Mitrofan, primarul comunei Arsura.

Cel mai nou termen de finalizare este luna mai a acestui an.

Aceeași firmă a cumnatului lui Victor Ponta a obţinut, prin licitaţie, un contract de aproape 400 de mii de lei cu Primăria Câmpulung, județul Argeș, pentru reamenajarea celui mai mare parc din oraş.

Lucrările la reabilitare a parcului au început în anul 2013, iar valoarea totală a investiției se ridică la peste 65.000.000 de lei. Deși termenul de finalizare al proiectului este în iunie 2015, este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, deoarece constructorul nu a finalizat decât 25% din întregul proiect.

Avem și noi nepoți, avem copii, dar nu avem unde să ne ducem într-un parc cu copiii, undeva”, se plânge o femeie.

Deşi oamenii sunt nemulţumiţi, iar centrul oraşului arată ca un şantier de aproape doi ani, autorităţile locale se declară mulţumite de colaborarea cu firma lui Iulian Herţanu.

„S-au ocupat și se ocupă în continuare bine”, afirmă inginerul Bogdan Popescu, coordonator implementare proiecte europene la Primăria din Câmpulung.

Alt oraş, aceeaşi firmă şi acelaşi deznodământ.

Firma controlată de cumnatul premierului Victor Ponta a încheiat un contract de 7,2 milioane de lei pentru lucrări construcţie în portul de la Giurgiu. Din suma totală, firma acestuia ar fi încasat până acum doar 60 la sută. Motivul - Grossmann Engineering Group a anunţat că au apărut cheltuieli suplimentare neprevăzute. În replică, Administraţia Fluvială a cerut rezilierea înţelegerii.

Dorian Dumitru, director adjunct AFDJ Galaţi, explică: „Normal că orice constructor nu-i convine să piardă o lucrare. El nu a fost de acord cu punctul nostru de vedere, a urmat o încercare de rezolvare a problemelor pe cale amiabilă, aşa cum prevedea şi contractul şi, în final, am ajuns să ne adresăm arbitrajului de pe lânga Camera de Comerţ şi Industrie a României”.

Drept urmare, proiectul este blocat până la rezolvarea diferendului.

În perioada 2007-2012, firma controlată de cumnatul premierului Victor Ponta a primit în total 24 de contracte cu instituţii publice, în valoare de peste 26 de milioane de euro.

Citiți și 

Cumnatul premierului Victor Ponta, arestat preventiv
Investigaţie Digi24 | Cumnatul premierului Victor Ponta, zeci de contracte cu instituțiile publice
Ce îi unește pe Victor Ponta și Elena Udrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri