C. T. Popescu: Nu cred că deținuții politic din anii '50, când ieșeau tot de la Jilava, erau dispuși să facă bancuri și miștocăreli ieftine

Data publicării:
Cristian Tudor Popescu - Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Cristian Tudor Popescu a spus că se aștepta ca Adrian Năstase „să nu fie schimbat în niciun fel în bine de această instituție pe care a absolvit-o la cursul scurt, instituția penitenciară”.

Nu înțeleg de ce adoptă, după ce spune că este o victimă politică, un deținut politic, iese din temniță cu un aer de plantator întors din vacanță, înfloritor, și face bancuri. Eu nu cred că deținuții politic din anii '50, de pildă, când ieșeau tot de la Jilava erau dispuși să facă bancuri și miștocăreli ieftine. Întotdeauna m-a uimit asta la Adrian Năstase. E un om categoric și cu un anume nivel intelectual, dar cum se potrivește asta cu fibra de prost gust, groasă, pe care o are domnia sa nu știu. A fost o apariție jenantă, cu tot felul de afirmații, că va juca în filme, că va face consultanță politică, ironii la adresa jurnaliștilor. Nu mai vorbesc în cazul meu”, a spus Cristian Tudor Popescu, pentru Digi24.

Despre reacția fostului premier, cum că jurnalistul nu i-ar aprecia munca intelectuală, Cristian Tudor Popescu a răspuns: „Bineînțeles că e o prostie. E o ironie care marchează o prostie”.

Cum să fiu eu supărat? Eu n-am făcut altceva decât să comentez ceea ce mie mi se pare o lipsă de logică legislativă, o lacună legislativă. Nu comentez sentința justiției, n-am spus că sunt supărat, îi doresc sănătate domnului Năstase, am spus doar că în general nu mi se pare normal ca un deținut care scrie cărți sau ține cursuri și el a comis cu totul altceva, de pildă furt din locuință, sau corupție, sau trafic de influență sau tâlhării la drumul mare, să fie eliberat pentru faptul că scrie cărți de drept. Acest lucru este aberant, chiar dacă este trecut în lege. Și eu pot să comentez asta. Repet, nu comentez decizia instanței, comentez constistența logică a legii. Despre asta am vorbit eu și nicidecum nu am făcut asta într-un regim ironic”, a subliniat jurnalistul.

În emisiunea Jurnalul de seară, Valeriu Turcan a amintit de dezbaterea dintre Adrian Năstase și Traian Băsescu, moderată de Cristian Tudor Popescu, și că jurnalistul a avut un impact foarte mare asupra rezultatelor de la alegerile prezidențiale.

Întrebat dacă Adrian Năstase l-ar putea considera responsabil de rezultatul alegerilor sau de începutul declinului său politic, editorialistul a răspuns că „e foarte posibil”.

Domnul Năstase m-a acuzat pe mine atunci că l-am favorizat pe Traian Băsescu, așa cum de-a lungul anului alți imbecili m-au acuzat că l-am favorizat pe Adrian Năstase. Evident că n-am favorizat și n-am dezavantajat pe nimeni. Eu am niște întrebări pe care le-am considerat dificile și unul s-a descurcat mai bine, altul mai prost. Domnul Năstase nu și-a pus niciodată problema: oare care-i contribuția dânsului la venirea la putere a domnului Băsescu în 2004, prin prestația pe care a avut-o atunci”, a continuat jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu a reiterat că nu comentează decizia justiției de a-l elibera condiționat pe Adrian Năstase.

Când a fost arestat prima oara și condamnat la închisoare, atunci spuneam că s-a produs prima breşă în Sistem, Sistemul cu S, că e o ruptură tectonică în ceea ce a reprezentat și reprezintă Sistemul de dinainte și de după 1989 în zona lui de nomenclatură de partid pe care o reprezintă foarte bine domnul Năstase. Acel sentiment al ruperii intangibilității persoanelor de soiul lui Adrian Năstase se diminuează mult în acest moment. Mulțimea nu are subtilități juridice, mulțimea gândește în tușe groase, și spune că percepe această eliberare, mult înainte de termen, o eliberare super rapidă, turbo, o percepe ca pe o scuză din partea justiţiei, chiar a celor care l-au condamnat pe Adrian Năstase. Și acesta este un lucru grav, cu consecințe care se vor vedea în continuare”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri