Deputatul Ciprian Nica: Aşteptăm Ministerul Justiţiei şi celelalte instituţii cu un inventar al problemelor Codului penal

Data publicării:
ciprian nica

 

Ciprian Nica este vicepreşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor şi membru PSD 

Întrebat ce va face Comisia juridică în legătură cu solicitările de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, Ciprian Nica a spus că aşteaptă de la Ministerului Justiţiei şi de la celelalte instituţii abilitate să vină cu un inventar al problemelor noului Cod penal şi ale Codului de procedură penală.

"Chestiunea se discută foarte mult în spaţiul public, mai ales că a trecut un an de la intrarea în vigoare a noului Cod penal şi Cod de procedură penală, dar problema este la Ministerul Justiţiei, pentru că sunt foarte multe articole declarate neconstituţionale şi a sesizat şi CSM. (...) Atunci cred că ar fi mai bine să facem o întrunire, dar aşteptăm Ministerul Justiţiei şi celelalte organisme, avocaţi, Uniunea Naţională a Juriştilor din România, ÎCCJ, Asociaţia Magistraţilor să vină cu această cerere, să facă un inventar al problemelor care s-au ivit în practică", a spus vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

El a adăugat că, în afară de articolul cu privire la controlul judiciar declarat neconstituţional şi la care Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă, mai sunt articole declarate neconstituţionale şi mai sunt acţiuni la Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitate sau excepţia de neconstituţionalitate a unor articole.

Întrebat dacă el consideră, în acest moment, că măsura arestului preventiv este folosită excesiv, C. Nica a spus că nu se pronunţă, dar că Parlamentul ar trebui să aibă mai mult respect pentru cetăţeni şi cetăţenii pentru Parlament.

"Eu nu pot să mă pronunţ, după părerea mea DNA îşi face treaba (...). Dacă vreţi o opinie personală, poate este necesară această măsură a arestării, dar cred că a venit timpul să analizăm mai multe lucruri, pentru că suntem o ţară a UE, va trebui să avem mai mult respect între noi, ar trebui să avem respect faţă de cetăţeni, dar şi cetăţenii faţă de Senat, pentru că, în ultima perioadă, toate criticile sunt spre Senat şi Camera Deputaţilor, dar consider că mare parte a parlamentarilor ne facem treaba", a adăugat parlamentarul.

În legătură cu iniţiativa legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae, care propune arestul la domiciliu şi nu arestare preventivă sau încătuşare, Ciprian Nica a arătat că este ideea lui Şerban Nicolae şi trebuie văzută poziţia reprezentanţilor Ministerului de Justiţie şi a Înaltei Curţi.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a propus, la începutul lunii ianuarie, un proiect ce prevede că arestul preventiv se poate decide doar în cazul infracţiunilor cu acte de violenţă, care pun în pericol viaţa, sănătatea, securitatea naţională, cu condiţia să se probeze că, astfel, se va evita un pericol concret pentru ordinea publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri