Franța nu mai vrea să discute cu Rusia: „Nu mai este în interesul nostru”

Data publicării:
steagul frantei si al rusiei
Franța spune că e nevoie de „restabilirea încrederii”. FOTO: Shutterstock

Nu mai este în interesul Franţei să „discute cu responsabilii ruşi”, a afirmat luni ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, după o recentă conversaţie telefonică între miniştrii Apărării rus şi francez care s-a încheiat cu rapoarte divergente, scrie AFP, citată de Agerpres.

„În prezent, nu este în interesul nostru să discutăm cu responsabilii ruşi, deoarece comunicatele care ies, rapoartele care se fac despre asta sunt minciuni”, a declarat Stephane Sejourne pentru France24 şi RFI de la Abidjan, unde ministrul a încheiat un turneu în Africa.

După o conversaţie miercuri între miniştrii Apărării, Sebastien Lecornu şi Serghei Şoigu, care a avut ca scop transmiterea de „informaţii utile” ruşilor cu privire la atacul de la Moscova, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a denunţat joi „comentariile stranii şi ameninţătoare” ale ruşilor.

În raportul său privind discuţia telefonică, iniţiată de Paris, Rusia, printre altele, şi-a exprimat „speranţa” că serviciile secrete franceze nu au fost implicate în acest atac care a provocat 144 de morţi pe 22 martie, speculaţii dezminţite de Paris.

Franța spune că e nevoie de „restabilirea încrederii”

Înainte de a putea vorbi din nou cu ruşii, „trebuie poate mai întâi să restabilim încrederea, poate mai presus de toate, să avem evoluţii pe teren militar în Ucraina, astfel încât relaţiile să poată fi reînnoite. Acesta nu este încă cazul în prezent”, a apreciat Sejourne.

Macron a justificat iniţiativa discuţiei dintre miniştrii francez şi rus, prima din octombrie 2022, prin faptul că Franţa chiar avea „informaţii utile” de transmis „cu privire la originile şi organizarea acestui atac” revendicat de organizaţia Stat Islamic.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Paris, „îndelungata tradiţie de cooperare în materie de terorism cu Rusia” este în prezent la punct mort.

„De fapt, acesta nu continuă pentru că a fost o propunere, iar comunicatul rus în realitate, în limba rusă, propune să nu avem cooperare”, a subliniat el.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri