Atacurile venite în 2015 din zona politică la adresa magistraţilor au fost subiect de discuţie la Consiliul Superior al Magistraturii de astăzi. Preşedintele instanţei supreme le-a cerut colegilor să nu se lase intimidaţi şi să facă front comun împotriva fenomenului. Tot la prima şedinţă a CSM de anul acesta, judecătorul Horaţius Dumbravă a atras atenţia reprezentantului Administraţiei Prezidenţiale în legătură cu o cerere mai veche, privind verificarea de către CSAT a declaraţiilor date de magistraţi pe propria răspundere, conform cărora nu sunt ofiţeri acoperiţi.

Embed:

Horaţius Dumbravă, judecător, membru CSM: „Aşteptam un semnal de transparenţă şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, el este şi preşedintele CSAT, în care să spună că nu este niciun judecător şi procuror acoperit sau colaborator al serviciilor secrete, dar să o spună public. Dacă CSAT ar reuşi să prelucreze toate declaraţiile pe proprie răspundere ale magistraţilor şi personalului auxiliar, este cazul ca preşedintele României, CSAT, să iasă public, fără să nominalizeze desigur acele persoane care sunt colaboratori”.

Livia Stanciu, preşedintele ICCJ: „Au fost atacuri dure, dacă vă amintiţi, inclusiv cu privire la celeritatea soluţionării unor cauze spunându-se că acelea se soluţionează mai repede sau mai încet în raport de culoarea politică a inculpaţilor care au fost trimişi în judecată.

Cred că aceste atacuri au fost determinate sau au fost, mai bine zis, direct proporţionale cu numărul persoanelor influente care au fost trimis în judecată.

Ştim foarte bine că presiuni asupra justiţiei se pot face nu numai prin acele forme, prin atacuri la adresa magistraţilor, ci şi prin încercări de modificare a unor legi de organizare şi funcţionare a sistemului judiciar.

Probabil că sigur mai există în sistem politicieni care îşi doresc o justiţie controlată”.

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!