CSM și Ministerul Justiției nu se înțeleg pe tema deținuților-scriitori

Data publicării:
dosare-1

Plenul CSM a luat astăzi în dezbatere proiectul de ordonanţă prin care deţinuţilor li se vor scădea din pedeapsă 20 de zile, indiferent de numărul de lucrări ştiinţifice publicate. Direcţia Legislaţie a CSM a propus însă ca fiecare lucrare să fie recompensată, iar plenul a dat aviz pozitiv, dar cu acest amendament: 20 de zile pentru fiecare lucrare.

În plus, membrii CSM s-au arătat nemulţumiţi că li s-a cerut avizul în condiţiile în care, tot azi, urmează ca ordonanţa să fie discutată în şedinţa de guvern.

Ordonanţa este dată destul de, să zicem, în grabă. Este clar că azi e ultima zi când se pot da ordonanţe. Poate că n-ar fi fost lipsit de interes să vedem şi să se stabilească ce persoane pot fi capabile de astfel de lucrări. Dacă, în ceea ce priveşte invenţiile şi inovaţiile, avem un organism, OSIM, care spune clar şi acolo nu avem îndoieli că OSIM-ul îşi face datoria întotdeauna, în ceea ce priveşte capacitatea de a scrie cărţi, aici cred că putea fi găsită o soluţie care să fie inclusă în lege înainte de a lăsa pe oricine. S-ar putea să se înscrie la o astfel de posibilitate oameni care să nu poată scrie după dictare. Astfel de situaţii s-au mai remarcat în practică”, a spus preşedintele CSM, Mircea Aron, în şedinţa plenului.

La rândul său, judecătorul Norel Popescu s-a arătat nemulţumit de faptul că CSM va da un aviz pe un proiect de act normativ în condiţiile în care deja a fost programată dezbaterea lui, tot marţi, în şedinţa de guvern.

Dacă sunt adevărate informaţiile că astăzi se discută în Guvern această ordonanţă de urgenţă, aş vrea să cred că nu se întâmplă acest lucru fără a fi citit avizul nostru. Pentru că altfel, dacă se discută astăzi, în paralel cu discuţia noastră în plen, avizul nostru se transformă, din punctul de vedere al Executivului, într-un demers formal, de imagine, fără a avea consistenţă”, a spus Norel Popescu.

Direcţia Legislaţie, documentare şi Contencios, aparatul de specialitate din CSM, a propus avizarea favorabilă a proiectului de ordonanţă publicat de Ministerul Justiţiei privind lucrările ştiinţifice publicate în penitenciar, însă cu amendamentul că beneficiul celor 20 de zile considerate ca executate să fie pentru fiecare carte publicată.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, articolul 96 alineatul (1), litera f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate se modifică şi se completează astfel: "f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate.”

Guvernul a suspendat în 2 februarie, până la 1 septembrie, articolul de lege care prevedea că, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri