EXCLUSIV. Digi24 a aflat unde voia să-și deschidă Darius Vâlcov galeria de artă

Data publicării:
galeria de arta a lui valcov

Este o clădire cu trei etaje și mansadă, un imobil vechi care pare proaspăt renovat. Este o clădire cu arhitectură interbelică, un adevărat palat, care, foarte probabil, valorează câteva milioane de euro, mai ales că este situat într-o zonă extrem de bună. Peste drum sunt ambasade și consulate, dar și reședințe de consuli și ambasadori.

Aici urmau să fie expuse cele 101 tablouri confiscate de procurori din locuri cât se poate de stranii – de sub patul unor suspecți, din pereți, dar și din această clădire. Surse judiciare susțin că tot planul s-a dus pe apa Sâmbetei în momentul în care fostul ministru al finanțelor a aflat de ancheta procurorilor DNA. În acel moment, el a dat ordin ca lucrările de reamenajare a clădirii să fie sistate, deși erau în mare parte finalizate, iar tablourile să fie ascunse.

Tot surse judiciare susțin că Darius Vâlcov ar fi cumpărat, în 2013, prin intermediari, printre care și actualul primar al Slatinei, la diverse licitații, tablouri în valoare de un milion de euro. Achizițiile au continuat și în 2014, însă și în 2015 colecția fostului ministru al finanțelor s-ar fi îmbogățit.

Ancheta continuă și procurorii trebuie să afle noi detalii chiar de la persoana care conduce această afacere, pentru că Darius Vâlcov nu ar fi fost implicat direct, ci ar fi recurs la intermediari.

Mita, ridicată la rang de artă

Procurorii anti-corupţie au confiscat de la Darius Vâlcov 101 tablouri semnate de pictori celebri şi cumpărate cu milioanele de euro primite drept mită. Potrivit unor surse apropiate anchetei, ar fi avut de gând să deschidă o galerie în Bucureşti, unde să vândă operele lui Renoir, Piccaso, Andy Warhol, Petraşcu sau Tonitza.

Darius Vâlcov şi-a pus apropiaţii să cumpere de la patru case de licitaţii picturi la care unii colecţionari nu pot decât să viseze. Operele lui Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Nicolae Grigorescu sau Toniţa erau ascunse în dulapuri vechi, sub paturi sau ascunse în spatele unor pereţi falşi, în locuinţele unor apropiaţi ai fostului ministru.

Pânzele de preţ au fost ascunse în grabă după ce procurorii au început ancheta împotriva celui care a gândit noul cod fiscal.

Cel care ar fi cumpărat aproape toată colecţia secretă ar fi fost chiar fostul lui şofer din vremea când Vâlcov era primar la Slatina. Tot el le-a şi spus procurorilor unde sunt ascunse pânzele. Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală. Surse din interiorul anchetei spun că deja dăduse ordin pentru începerea lucrărilor. Odalisca cu mandolină semnată de Iosif Iser, Lupta Centaurilor III în creion a lui Picasso sau Lanul de grâu de Samuel Mutzner sunt printre cele mai valoroase lucrări care urmau să fie vândute.

O parte dintre operele de artă au fost confiscate de procurori dintr-un sat din Olt. Erau ascunse în casa rudelor fostului şofer al lui Darius Vâlcov. Oamenii nu recunosc nimic acum.

Anchetatorii i-au cerut lui Darius Vâlcov să spună cum a cumpărat fiecare pânză în parte: a fost audiat vineri mai mult de două ore. Cu reporterii nu a vorbit, dar cu siguranţă regretă întâlnirea cu ei. Grăbit să scape de întrebări, fostul ministru şi-a zgâriat maşina când a ieşit din parcare ca să se ducă acasă, pentru că este arestat la domiciliu.

În ciuda comorii confiscate, declaraţia de avere a lui Vâlcov este săracă: în ea nu apar nici terenuri, nici case, iar valoarea declarată a obiectelor de artă şi a bijuteriilor este 62 de mii de lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri