Peste 100 de deținuți au fost eliberați în prima zi a noilor Coduri

Data publicării:
inchsioare fereastra

122 de deţinuţi au fost eliberaţi, ieri, din penitenciare, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal si a celui de Procedura Penală. Cei 122 fac parte dintr-un lot de 400 de condamnaţi, care pot cere să fie eliberați mai devreme din închisoare, datorită pedepselor mai scurte prevăzute de noile Coduri.

Pentru cei 176 de minori s-a decis înlocuirea detenției cu internarea într-un centru educativ, pentru că noul Cod Penal nu mai prevede ca minorii care au primit o condamnare să ispășească pedeapsa într-un centru de detenție.

Codul Penal îi avantajează nu doar pe eventualii infractori, ci şi pe cei care sunt deja după gratii. Cei care au ispăşit deja pedepsele prevăzute de noua lege, vor fi îndată eliberaţi.

Toți judecătorii de penal sunt la servicu la treabă. Și la sectoare, și în Tribunalul București. Munca aceasta este în toate instanțele din toată țara”, a spus Laura Andrei, vicepreşedinte Tribunalul București.

Primul deţinut eliberat de noul Cod Penal a ieşit pe porţile penitenciarului din Baia Mare. Pedeapsa i-a fost redusă doar cu 14 zile. A fost condamnat pentru că a fugit de la locul unui accident pe care l-a provocat.

„Am făcut 1 an şi 11 luni. (Cum e această experienţă?) Foarte urâtă”, a spus Sorin Ivanovici.

Mai norocos a fost un bărbat de 56 de ani din Călăraşi. El a fost eliberat aseară din închisoare după numai un an, deşi avea o condamnare de şapte ori mai mare pentru ameninţarea unui poliţist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri