Primul proces câştigat în instanţă pentru un comision abuziv într-un contract "Prima Casă"

Data publicării:
ciocanel-3

Este pentru prima dată când o mare bancă din România pierde un proces în faţa unei cliente care a contestat un comision pe care l-a plătit din 2009 încoace. Mai precis, femeia a cerut eliminarea comisionului de gestiune-administrare, ce reprezintă 0,1 la suta din soldul creditului Prima Casa.

S-a obţinut restituirea sumelor plătite cu titlul de comision de gestiune-administrare, aceste sume fiind plătite din momentul semnării contractului şi până în acest moment, plus dobânda legală plus eliminarea acestui comision pentru viitor”, spune Codruţ Avram, avocatul clientei.

În total, banca ar trebui sa dea înapoi 3.000 de euro. Reprezentanţii instituţiei spun că vor ataca decizia instanţei: „În dosarul analizat de instanţă, BRD a respectat cerinţele legale specifice, costul total al creditului, compus din marja de dobândă şi comisioane”.

Sentinţa nu este una definitivă, însă ea ar putea deschide calea către alte procese pe care le-ar putea intenta clienţii care plătesc acelaşi comision de administrare. De exemplu: la un credit de 57.000 de euro, comisionul este de 56 de euro pe lună.

Potrivit avocaţilor, comisionul de gestiune-administrare nu ar mai fi fost aplicat de bancă după anul 2012. Clienţii vechi ai băncii, însă, au continuat să-l plătească.

Clientul a întrebat ce presupune acest comision şi a solicitat eliminarea lui înainte de semnarea lui de către bancă şi de către el. Până la urmă, evident, fiind în nevoie de o locuinţă, a semnat”, a adăugat avocatul Avram.

Clienţii spun că băncile vin cu tot felul de comisioane nejustificate.

Un comision care este, de fapt, aplicat la sold, este practic un procent din sold, ceea ce reprezintă, în fapt, o dobânbă mascată”, a explicat Ana Maria Masoud, vicepreşedintele unei asociaţii de consumatori.

Dacă te uiţi cu atenţie pe el, aşa cum s-a întâmplat la banca asta, e o simplă rebotezare, nu-i mai zic comision de risc, îi zice comision de administrare, că atunci când te uiţi la cum îl denumeşte contractul, e exact aceeaşi definire”, a afirmat avocatul Gheorghe Piperea.

Din 2009 până în prezent au fost date peste 120.000 de credite de tip Prima Casa, în valoare de 4,5 miliarde de euro. Finanţarea medie în Programul Prima Casa este de circa 36.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri