Primul român ridicat pentru propagandă jihadistă

Data publicării:
politie FB

FOTO Facebook Poliţia Română

ACTUALIZARE 17.37. Adolescentul este audiat, în această după-amiază, de procurorul de caz, a declarat Daniel Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT.  

ACTUALIZARE 17:07. Tânărul a fost adus la sediul DIICOT, unde urmează să fie audiat.

ACTUALIZARE 15:30 - După aproape opt ore în care au percheziţionat toată casa, procurorii DIICOT şi angajaţii SRI l-au ridicat pe tânărul suspectat de propagandă în favoarea reţelei teroriste Stat Islamic şI l-au dus la poliţie. Băiatul de 17 ani locuia cu mama şI bunicii.

Tânărul era interesat de religia musulmană de mai bine de trei ani. El avea şi un blog unde a scris, în limba arabă, cum a ajuns să fie interesat de acest cult. În acelaşi mesaj, suspectul spune că a renunţat la numele de botez şi l-a împrumutat pe cel al unui fost membru al-Qaeda, ucis în 2006, Omar al Faruq. La finalul postării, tânărul spunea că, atunci când va împlini 18 ani, vrea să plece să studieze la Universitatea Islamică din Medina.

ACTUALIZARE 13.00. VIDEO - Suspectul a fost ridicat de acasă şi dus la poliţie.


ACTUALIZARE 12.40. Întrebat despre acest caz, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este o problemă care „nu va putea fi evitată nici la noi” şi că „educaţia este soluţia, pentru că acolo unde oamenii sunt educaţi, extremismul apare greu.”


Este vorba despre un adolescent de 17 ani din Craiova.

El va fi dus la audieri.

Adolescentul este elev de liceu şi provine dintr-o familie modestă.

Băiatul este suspectat că avea legături cu ISIS, că s-a radicalizat în această perioadă şi că ţinea legătura prin intermediul internetului cu mai mulţi lideri ISIS. Potrivit anchetatorilor, el s-a întâlnit cu un cetăţean sirian şi de atunci ar fi devenit adept ISIS.

Aveam cunoștință de activitatea de autoradicalizare a lui și am furnizat toate informațiilor pe care le-am avut autorităților competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind ancheta în desfășurare trebuie să ne abținem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat”, a declarat pentru Agerpres Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI.

Ştire în curs de actualizare -

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri