Profesorii de la Medicină Veterinară foloseau Facebook pentru colectarea mitei

Data publicării:
bani cu mita 1

Ovidiu Savu, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, titular al disciplinei Știința alimentară, este acuzat de anchetatori de luare de mită și trafic de influență.

Mecanismul prin care profesorii tată și fiu luau bani de la studenți este descris de către procurori în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Ovidiu Savu: „Printr-un mesaj pe Facebook, inculpatul Savu Ovidiu i-a adresat unei studente ce avea restanţe invitaţia de a-l vizita la birou. În acest context, inculpatul i-a propus studentei să se ocupe de colectarea unor sume de bani de la alți studenți aflați în aceeași situație, în schimbul promovării examenelor restante, atât la disciplina pe care o preda, cât şi la cele la care era titular tatăl său, şi acesta cadru didactic în facultate. După ce a acceptat propunerea, studenta, fie era contactată direct de către colegi, care îi lăsau diferite sume de bani, fie de către şefii de grupe, care strângeau bani de la studenţi şi îi predau ei lista cu numele acestora şi sumele date. După ce erau strânşi de către studentă, banii erau daţi inculpatului Savu Ovidiu, împreună cu listele întocmite, de ea sau de către şefii de grupă”.

Cât plăteau studenții pentru un examen

Potrivit procurorilor, pentru disciplina la care era titular Ovidiu Savu, „prețul” luării unei note de trecere ar fi fost 600 de lei. În schimb, la disciplinele predate de tată, Constantin Savu, promovarea costa mai mult: 800-900 de lei.

Din referatul procurorilor rezultă și că mecanismul descris ar fi funcționat atât în cursul anului universitar 2014-2015, mai precis în semestrul II, cât și în anul universitar 2015-2016, în sesiunile de iarnă, vară, restanţe, dar şi în cea de reexaminări, înaintea examenului de licenţă.

Joi, cu ocazia percheziției domiciliare efectuate, procurorii au găsit, într-o cutie de carton, suma de 70.600 de lei.

„Atât asupra sumei ridicate în urma flagrantului, cât şi a celei identificate cu ocazia percheziţiei, s-a instituit sechestru asigurator, aceeaşi măsură fiind dispusă şi cu privire la conturile bancare deţinute de către inculpat”, se arată în referat.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă săvârşite de un număr de 40 de studenţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri