Președinta SIVECO, trei ani și șase luni de închisoare

Data publicării:
Irina Socol SIVECO Mediafaxfoto 02.07

Fondatoarea companiei Siveco, Irina Socol, a fost condamnată la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.

Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti poate fi contestată. Procurorii o acuză pe Irina Socol că ar fi păgubit statul cu trei milioane de euro, prin evaziune fiscală.

Anchetatorii au descoperit operaţiuni fictive, în valoare de 10 milioane de euro, prin intermediul a 50 de firme. Irina Socol a fost arestată pe 9 septembrie anul trecut şi a stat două luni în spatele gratiilor. La începutul anilor '90, ea a fondat compania Siveco România, care a devenit cel mai mare producător autohton de soft. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a fost de 65 de milioane de euro.

Irina Socol a fost condamnată la închisoare în dosarul de evaziune la comercializarea de soft. „În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, SIVECO ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”.

În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei SIVECO, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.

IRINA SOCOL, șefa SIVECO, a fost arestată preventiv

ROMÂNIA FURATĂ. Dosarul Siveco: bani în sacoșă, contracte supraevaluate, achiziții inutile

CAZUL SIVECO. Schema fraudării este aproape aceeeași în toate dosarele de evaziune

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri