Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, urmărit penal în România

Data actualizării: Data publicării:
SKY NEWS /GETTY IMAGES

Procurorii români au început urmărirea penală împotriva jurnaliștilor britanici care au realizat reportajul despre presupusul trafic de arme din România. Această informație apare în motivarea judecătorului care a hotărât să fie arestați preventiv cei trei români care au făcut figurație în acest reportaj. 

ramsay stuart

În motivarea deciziei de arestare preventivă, judecătorul a arătat că, din dosarul procurorilor DIICOT, rezultă că Stuart Ramsay şi alţi doi jurnalişti britanici de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din România sunt urmăriţi penal din 11 august, pentru transmitere de informaţii false.

 La sfârșitul acestei săptămâni, vor fi trimise toate documentele necesare spre Marea Britanie și prin intermediul unei comisii rogatorii se va face această solicitare. Nu este clar locul în care cei trei jurnaliști urmează să fie audiați. Există două variante: fie o echipă din România să meargă în Marea Britanie sau cei trei jurnaliști să ajungă în România pentru a fi audiați.

 

DIICOT arăta, când a cerut arestarea preventivă a celor trei români implicați în acest caz, că acţiunile jurnaliştilor britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România „sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament”.

Procurorii DIICOT precizau că cei trei jurnalişti britanici vor fi citaţi pentru a fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, reamintește News.ro.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au motivat decizia prin care au hotărât să-i trimită după gratii pentru 30 de zile pe cei trei români implicaţi în reportajul despre presupusul trafic de arme din România făcut de Sky News. Bărbaţii au fost acuzaţi că au transmis informaţii false. Judecătorul spune că singurul argument invocat de suspecţi în apărarea lor a fost că nu au ştiut că reportajul va avea acest subiect şi că habar nu aveau că situaţia va fi prezentată ca fiind reală. Explicaţia nu stă în picioare, spune magistratul. Între Sky News şi suspecţii români nu există niciun contract de prestări servicii.

Publicul trebuie protejat de pericolul repetării sau încurajării faptelor de care sunt acuzaţi cei trei complici ai jurnaliştilor de la Sky News care au realizat un material despre presupuşi terorişti ce ar putea cumpăra armament militar din România, arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă.  

Conform DIICOT, „toate datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse ca atare în materialul video al postului britanic de televiziune  ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune şi componente mass media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (si anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate si prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) au pus în pericol securitatea naţională”.

În opinia procurorilor DIICOT, „cu rea-credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpaţii români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispoziţie şi pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie”, potrivit News.ro.

Citiți și:

Scandalul Sky News 185 de plângeri analizate de CNA-ul britanic

„Traficanţii” de arme care apar în reportajul Sky News au fost lăsaţi în libertate

Reportaj înscenat. Mărturia românului care l-a ajutat pe Stuart Ramsay 

Reportajul Sky News | Dan Mihalache: S-ar putea să fie şi implicaţii care ţin de geopolitica zonei

Primele imagini cu jurnalistul Sky News la Târgu Mureș. Prima reacție a lui Stuart Ramsay după acuzele DIICOT 

Explicaţiile jurnalistului Sky News, după reportajul despre traficanţii de arme

Explicațiile jurnalistului Sky News. Încă trei mesaje pe Twitter: În imaginile de la hotel apare numai echipa!

Contul de Twitter al jurnalistului Stuart Ramsay, invadat de comentarii ironice

Armele prezentate de Sky News nu sunt de asalt. Reacţia postului britanic

Sky News își apără jurnalistul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri