Înalta Curte anunţă sentinţa în dosarul Zambaccian. Avocat:  Adrian Năstase este pregătit pentru orice soluție

Data publicării:
adrian nastase mediafax

Actualizare 10. 35. Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat la Digi24 că apărare are „așteptări întemeiate la o soluție bună”, adică la achitarea fostului premier.

În ceea ce-i privește pe Adrian Năstase și soția sa,Dana Năstase, avocatul a spus: „După opinia mea au o poziție extrem de echilibrată, corectă, sunt, din luna decembrie, împreună cu copiii, Adrian Năstase este pregătit pentru orice soluție. Ei sunt pregătiți, sunt niște oameni puternici, nu cred că vor fi niciun fel de probleme, indiferent care va fi soluția”.

După o vacanţă petrecută pe Valea Prahovei, Adrian Năstase va aştepta în vila din Zambaccian decizia definitivă a instanţei în dosarul Trofeul Calităţii. Fostul premier a făcut anunţul pe blog, într-o postare în care scrie despre curaj, dar şi despre necunoscutele anului 2014. O atitudine uşor sceptică, spre deosebire de momentul încheierii procesului, când Adrian Năstase era optimist.

Sunt pregătit psihic pentru achitare, pentru că aşa mi s-ar părea normal. Celelalte variante nu am de ce să le iau în considerare, după ce i-am ascultat pe avocaţi mi-am dat seama cât de firavă este acuzarea”, spunea fostul premier în decembrie. Încrezătoare a fost şi soţia sa, Dana.

Avocații soţilor Năstase încearcă de mai bine de şapte ani să-i convingă pe magistraţi de nevinovăţia celor doi. „Opinia mea e că argumentele apărării au fost mult mai pertinente şi mai la obiect decât cele aduse de Parchet”, a spus Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase.

Adrian Năstase a publicat şi pe blogul său pledoaria finală în faţa Curţii Supreme.

„Sunt nevinovat. La fel şi soţia mea, târâtă în acest proces. Cum s-ar putea încheia acest dosar cu o achitare? Sentinţa trebuie să justifice munca DNA din ultimii nouă ani”, a susţinut Adrian Năstase.

În prima instanţă, soţii Năstase au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Însă nu pentru acuzaţiile de corupţie, ci pentru şantaj şi utilizarea de documente vamale false.

Fostul premier a fost acuzat că a primit diverse obiecte din China, dar și materiale de construcții de la fostul consul Ioan Păun, dar si de la Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru a-i menţine în funcție. În total, bunuri de peste 600.000 de euro.

Obiectele ar fi fost introduse în țară prin utilizarea unor documente vamale false, furnizate de Dana Năstase. Conform declarațiilor vamale de import, containerele livrate familiei Năstase conțineau termopane, pămătufuri pentru șters mașina, sacoșe din rafie, dar și statuete din bronz, pitici de grădină sau instalații sanitare. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor în 2006.

La ce trebuie să se aştepte soţii Năstase

Condamnat în primă instanţă la închisoare cu suspendare, fostul premier riscă să se întoarcă în penitenciar, dacă nu obţine o achitare.

La ultimele termene al procesului, Adrian şi Dana Năstase au cerut judecătorilor să îi achite.

„De ani de zile, din păcate, sunt sub această presiune. Pierd ore întregi, zile de viaţă, nervi, neuroni care nu se refac pentru o operaţiune de război de gherilă cu DNA-ul şi operaţiunile astea judiciare”, spunea fostul premier pe 2 decembrie.

Judecătorii au patru variante. Prima este achitarea, la care speră şi familia Năstase. Asta ar însemna ca Instanţa Supremă să admită recursurile soţilor Năstase, condamnaţi în primă instanţă la câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar aceste pedepse să fie anulate.

A doua variantă, de asemenea favorabilă lui Adrian Nastase, este refacerea dosarului. Asta înseamnă ca procesul să se reia de la zero, tot la Curtea Supremă.

Exista şi posibilitatea ca prima decizie dată în acest caz să fie menţinută. Dana Năstase ar rămâne cu pedeapsa de trei ani cu suspendare, însă o asemenea condamnare ar însemna pentru fostul premier, acum eliberat condiţionat, reîntoarcerea în penitenciar. Asta pentru că pedeapsa cu suspendare va deveni, de drept, cu executare.

În ultimul rând, există posibilitatea ca instanţa sa dicteze alte pedepse, dar cu executare, pentru fostul premier. Dacă va fi condamnat la mai mult de doi ani, atunci Adrian Năstase revine la închisoare.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2006, însă doi ani mai târziu cazul a fost trimis la DNA, pentru refacerea anchetei. Abia dupa alţi doi ani a revenit pe masa Instanţei Supreme.

Varianta achitării

- ÎCCJ admite recursul lui Adrian Năstase

- Instanţa anulează condamnarea şi respinge acuzaţiile de luare de mită şi oantaj

- Decizia este definitivă

Varianta refacerii dosarului

- ÎCCJ admite recursul lui Adrian Năstase

- Instanţa anulează condamnarea şi decide rejudecarea dosarului

- Decizia este definitivă

Varianta menţinerii primei decizii

- ÎCCJ respinge recursul lui Adrian Năstase şi pe cel al DNA

- Judecatorii menţin pedepsele decise în prima instanţă - trei ani de închisoare cu suspendare

- Fostul premier este eliberat condiţionat, aşa că suspendarea pedepsei va fi revocată

- Adrian Năstase se întoarce la penitenciar

- Decizia este definitivă

Varianta admiterii contestaţiei DNA

- ÎCCJ admite recursul DNA

- Judecătorii decid pedepse mai mari sau cu executare pentru soţii Năstase

- Adrian Năstase se întoarce la penitenciar

- Decizia este definitivă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri