CULTURA POLITICĂ. Birourile parlamentare, chiul plătit

Data publicării:
birou parlamentar

Birourile parlamentare din teritoriu pe care reporterii Digi24 le-au vizitat pentru a-i căuta pe aleşi nu stăteau dovadă pentru o activitatea foarte susținută.

Prima oprire: biroul parlamentar al deputatului Ioan Mihăilă. Prima absenţă.

„Domnul parlamentar Ioan Mihăilă nu mai este aici”, li s-a spus reporterilor Digi24, în timpul unei filmări cu camera ascunsă.

Nu este singurul de negăsit. Jumătate dintre senatori şi deputaţi nu şi-au publicat nicio adresă a biroului de circumscripţie. Alţii au birou, dar...

Democrat-liberalul Costică Canacheu are biroul de parlamentar în contradicţie cu programul. Adică ,,închis”. Nu e aşa mereu, explică parlamentarul.

Întrebat telefonic de câte ori ajunge pe săptămână, pe lună la birou, Costică Canacheu răspunde: „În fiecare zi, stau la cinci minute, la şapte minute de mers pe jos, iar vecinii mei uneori sunt plictisiţi de mine”.

Senatorului Victor Ciorbea are biroul parlamentar în acelaşi sediu cu firma de avocatură. Filmați cu camera ascunsă, angajații din spațiul declarat birou senatorial spun că oamenii care vin la acest sediu vin, de fapt, la avocat.

Victor Ciorbea are o explicaţie pentru această încurcătură: „Mai am un birou parlamentar pe Șoseaua Berceni, chiar în mijlocul colegiului. O să discut cu flăcăii ăştia să treacă toate detaliile”.

La finalul demersului jurnalistic, reporterii Digi24 au găsit în sfârşit o uşă deschisă: cea a biroului senatorului PSD, Gabriel Mutu. Doar că parlamentarul lipsea.

Secretara lui, Mariana Dobrogeanu, a explicat și motivul pentru care parlamentarii sunt greu de găsit la birourile lor: „Un senator este un om foarte ocupat şi e mai tot timpul în alertă, toată lumea trage de el în toate părţile”.

Rămâne un singur semn de întrebare. Cu ce se ocupă un parlamentar ocupat? Asta, în contextul în care, în afară de primele două zile ale săptămânii, pe holurile Parlamentului bate vântul.

Pentru birourile din circumscripţie, găsit închise, un parlamentar primeşte lunar nu mai puţin de 10.000 de lei.

La rectificarea bugetară, Parlamentul a primit peste 20 de milioane de lei. Din acești bani, fiecare deputat şi senator primeşte lunar 10.000 de lei pentru birourile din teritoriu, indemnizaţia de aproape 5.000 de lei, plus banii de cazare şi transport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri