EXCLUSIV. Cătălin Predoiu: Mă înscriu în cursa internă a PDL pentru prezidențiale

Data publicării:
predoiu mediafax-4

„Da, mâine (vineri - n.r.) mă voi înscrie în cursă internă din PDL pentru prezidențiale. E o cursă care începe imediat ce candidaturile vor fi validate și va dura până în jur de 15 decembrie. E o cursă care va desemna acel candidat care poate să înfrângă un contracandidat al stângii. PDL face un efort fără precedent, e primul partid care nu stabilește candidatul la masă verde, într-un birou. E primul partid care da dovadă de curaj”, a răspus Cătălin Predoiu, întrebat de Luca Niculescu dacă va candida.

Prim-vicepreședintele PDL a spus că mai are un contracandidat, o femeie, care s-a înscris joi în cursă, dar a precizat că nu este un nume cunoscut. „Un contracandidat care e mai puțin cunoscut poate să aibă în spate candidați mai puternici”, a completat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu a spus că va face anunțul oficial mâine, într-o conferință de presă. „Voi depune la partid o declarație că mă înscriu în cursa internă, împreună cu schița unui proiect de țară”, a detaliat Cătălin Predoiu în legătură cu procedura. „Nu e vorba de a etala o serie de programe, România e plină de ele. Ce-i lipsește României e un nou patos, o ambiție, o poftă de succes. Nu mai putem sta în acest platou în care ne-am înfundat”, a punctat Cătălin Predoiu.

El a precizat că nu l-a anunțat despre intenția sa pe președintele partidului, Vasile Blaga, care află „acum, de la televizor”. 

Dar, a adăugat Cătălin Predoiu, decizia era de așteptat. „Am avut o discuție cu domnul Blaga și am spus că mă gândesc și nu iau încă o decizie”, a arătat Cătălin Predoiu. El a mai spus că președintele Traian Băsescu nu a fost consultat, pentru că „este o competiție internă de partid”.

„În afară de soția mea nu văd cine ar mai fi avut dreptul să știe”, a adăugat fostul ministru.

„Nu e un gest de orgoliu, e unul de responsabilitate, poate unul din puținele gesturi care se așază în rând cu alte decizii capitale”, a subliniat Cătălin Predoiu, explicându-și intenția de a candida.

„N-am intrat în partid când era la masa bucatelor”

Fostul ministru al Justiției s-a înscris în PDL în acest an, fiind numit la scurt timp prim-vicepreședinte.

„N-am intrat în partid când era la masa bucatelor. Am intrat într-un moment foarte greu, pentru că eu cred în el așa cum e el, cu trecutul lui complicat. Poate reprezenta principala forță împotriva USL”, a spus Cătălin Predoiu. Întrebat dacă a primit oferte de a se înscrie în PDL când acest partid era la guvernare, Cătălin Predoiu a recunoscut că „a fost tatonat în primul sau al doilea an”.

El a reamintit că timp de cinci ani a rămas în afara lumii politice, după ce inițial a făcut parte din PNL pentru scurt timp, dar a demisionat când a preluat portofoliul Justiției în Guvernul Tăriceanu. El și-a păstrat portofoliul și în guvernele Boc și Ungureanu, fiind cunoscut drept un „tehnocrat”.

Cătălin Predoiu este o variantă valabilă pentru prezidențiale, declara liderul PDL, Vasile Blaga, în urmă cu câteva zile. Totodată, el a declarat la Digi24 că dacă Mihai Răzvan Ungureanu, devenit între timp candidat al Forței Civice la prezidențiale, ar fuziona prin absorbție cu PDL, s-ar putea înscrie în cursa internă a PDL pentru alegerile din 2014.

„Ca toate marile decizii, le iei până la urmă singur, nu am putut ignora mesajele din ultimele luni. Nu am vrut să iau aceasta decizie până nu am fost la firul ierbii. Dacă nu aș fi simțit empatie din partid, nu aș fi făcut acest pas”, a explicat Cătălin Predoiu, la Digi24.

„Cred că pot să ofer soluții pentru România, sunt săturat să văd cum această țară e târâtă de o guvernare incompetentă înapoi, am învățat foarte mult, am încredere că pot să reușesc pentru partid, dar și pentru români. Vreau în România o ofensivă a echilibrului”, a detaliat Cătălin Predoiu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri