MAI: E în totalitate falsă informaţia că ar urma să fie înfiinţate unităţi care vor avea ca obiectiv „filarea” cetăţenilor

Data actualizării: Data publicării:
agent de politie
MAI spune că este este falsă informaţia potrivit căreia vor fi înfiinţate unităţi care vor „fila” cetăţenii.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne spun că este „în totalitate falsă” informaţia potrivit căreia vor fi înfiinţate unităţi care vor avea ca obiectiv „filarea” cetăţenilor. Precizare vine în contextul unor informaţii apărute în spaţiul public privind aşa-zisa „înfiinţare a unor unităţi de filaj la Ministerul Afacerilor Interne”. Totodată, este în totalitate falsă informaţia potrivit căreia ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu sau alte persoane din conducerea ministerului vor avea atribuţii în a stabili care persoane să fie înregistrate, spune instituția citată de News.ro.

„Ministerul Afacerilor Interne a fost consultat în referire la propunerea legislativă înregistrată cu numărul PLX 776/2023, formulând punct de vedere favorabil, care a fost transmis Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, conform procedurilor legale. Prin proiectul de lege invocat se propune extinderea prevederilor şi garanţiilor legale ce sunt în vigoare la nivelul Poliţiei Române, cu privire la utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice şi sancţionării şi prevenirii faptelor ilegale, prevederi care ar urma să fie aplicabile personalului Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General pentru Imigrări”, arată comunicatul de presă al MAI.

În concret, este vorba despre aplicarea modalităţilor de lucru existente la nivelul Poliţiei Române, respectiv utilizarea imaginilor surprinse pe aparatele tip BodyCam şi de poliţiştii de frontieră, angajaţii Inspectoratului General pentru Imigrări şi jandarmii, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în zone publice, mai spune sursa citată.

În acelaşi timp, pot fi înregistrate, doar din spaţiul public, nu şi din cel privat, ocazional şi nu cu caracter sistematic şi continuu, imagini din timpul acţiunilor derulate de structurile MAI, în contextul existenţei informaţiilor cu privire la fapte penale produse în zona de intervenţie.

Acest instrument este utilizat şi de autorităţile de aplicare a legii din alte state, fiind o garanţie a legalităţii acţiunilor şi un instrument de conservare a mijloacelor de probă în scopul aflării adevărului şi protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Totodată, este în totalitate falsă informaţia potrivit căreia ministrul Afacerilor Interne sau alte persoane din conducerea ministerului vor avea atribuţii în a stabili care persoane să fie înregistrate, mai arată comunicatul.

Ordinul de ministru la care e făcută referirea în proiectul de lege urmează să stabilească doar regulile tehnice şi organizatorice privind păstrarea, actualizarea şi utilizarea bazelor de date. Acest act normativ va parcurge procedura de consultare publică, dezbatere şi publicare în Monitorul Oficial, mai transmite MAI.

Reprezentanţii MAI mai spun că prin acest proiect de lege sunt introduse garanţii că imaginile surprinse pe dispozitivele anterior menţionate nu vor fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite prin lege, respectiv pentru apărarea ordinii şi liniştii publice, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi prevenirea şi descoperirea infracţiunilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri