Coabitarea dintre palate şi pactul preşedinte-premier, sub semnul întrebării după revocarea procurorului Lucian Papici

Data publicării:
ponta basescu cotroceni RESIZE-Mediafax Foto-Octav Ganea

Liniştea dintre preşedinte şi premier trece prin cea mai grea criză de la semnarea pactului de coabitare. Traian Băsescu ameninţa joi că va rupe înţelegerea cu premierul, pe care îl acuză că a intrat cu bocancii în justiţie de dragul vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta din urmă este ameninţat de un dosar aflat în faza finală a urmăririi penale, iar procurorul care l-a cercetat, Lucian Papici, a fost schimbat din funcţie chiar miercuri. „Era un procuror băsist”, a motivat primul-ministru, aruncînd astfel gaz pe foc, declaraţie pentru care a fost taxat inclusiv de Ion Iliescu. Victor Ponta şi-a asumat critica şi a admis că este „tânăr şi imprudent”.

Între timp, de revocarea procurorului de la DNA s-au înteresat şi oficialii americani. Despre acest subiect, premierul a discutat cu însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, Duane ButcherPremierul urmează să efectueze în perioada următoare şi o vizită în SUA.

În plus, și ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzelreprezentant al unei țări care întotdeauna a fost atentă la mersul justiției din România, a amendat interferența politicului în treburile Procuraturii Generale.

Preşedintele Traian Băsescu nu a mai făcut declaraţii la Cotroceni pe tema pactului de coabitare, aşa cum promisese în cursul zilei. Acuzele la adresa premierului au fost însă reluate într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al preşedintelui. Documentul precizează şi contextul în care Traian Băsescu l-a sunat pe procurorul general Tiberiu Niţu, dar şi faptul că şeful statului a discutat cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc:

Preşedinţia: Victor Ponta a intervenit în Justiţie

„Victor-Viorel Ponta a intervenit în justiţie de o manieră fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană. Traian Băsescu a discutat marţi, 1 octombrie, cu ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cerându-i să respecte Regulamentul de ordine interioară al DNA, în care se precizează că procurorul-şef al DNA face propuneri pentru funcţiile de conducere din această instituţie. Ulterior, miercuri, 2 octombrie, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Tiberiu-Mihail Niţu, pentru a-l atenţiona să nu cedeze la presiunile politice care se fac asupra domniei sale.” (Sursa: Administraţia Prezidenţială)

Precizarea purtătorului de cuvânt vine după ce preşedintele a ameninţat că rupe pactul de coabitare încheiat cu premierul. „Mesajul pe care eu îl dau este că nu-l mai girez pe Ponta, pentru că a încălcat grav pactul şi, în mod deosebit, s-a băgat cu bocancii în Justiţie. Multe i-am tolerat din pact, multe încălcări, şi pe politică externă şi pe altele, dar nu şi faptul că s-a băgat în Justiţie cu bocancii de dragul lui Dragnea.

Premierul Victor Ponta spune că nu va denunţa pactul de coabitare, dar nici nu regretă că l-a semnat. „Cred că vorbeşte de el însuşi (despre intrarea cu bocancii în Justiţie – n.red.), eu nu am sunat nici un procuror. Am aflat cu stupoare. E ilegal. Ne-am obişnuit cu ilegalităţile preşedintelui”, a replicat primul ministru.

Totul a pornit după ce Victor Ponta a anunţat revocarea lui Lucian Papici, magistratul care a instrumentat dosarul referendumului, despre care premierul spune că este un procuror băsist şi că a făcut dosare politice. Declaraţiile lui Victor Ponta în legătură cu demiterea procurorului au fost taxate şi de preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu. „El a făcut imprudenţa să se pronunţe. Trebuia să se abţină, să dea informaţia (...), şi asta, fără comentarii. Aici, tinereţea...”, a comentat fostul preşedinte, citat de Mediafax.

Ion Iliescu este de părere că, atunci când a anunţat revocarea procurorului, premierul trebuia să precizeze că motivul a fost expirarea mandatului şi că el nu se amestecă în Justiţie. A urmat o reacţie de mea culpa din partea lui Ponta: „Într-adevăr, are dreptate domnul Iliescu. Nu ar fi trebuit să vorbesc despre un procuror anume şi nu vorbesc despre procurori. Lupta mea e cu preşedintele Băsescu. (- Deci vă consideraţi imprudent.) - Da, sunt şi tânăr, şi imprudent”, a admis premierul.

Pactul de coabitare menit să păstreze liniştea dintre premier şi preşedinte a fost încheiat pe 12 decembrie 2012, imediat după alegerile parlamentare, în prezenţa co-preşedintelui Uniunii Social Liberale, Crin Antonescu, şi a vicepremierului Liviu Dragnea. Nouă zile mai târziu, preşedintele semna decretul de numire a noului Cabinet Ponta.

Prevederile pactului de coabitare:

- respectarea independenţei Justiţiei;

- un mesaj unitar al palatelor în politica externă;

- evitarea atacurilor publice;

- folosirea unui limbaj respectuos.

În vigoare de zece luni, documentul a fost încălcat de mai multe ori. Preşedintele şi premierul nu s-au menajat când a fost vorba de jigniri şi de critici publice, aşa că nu este de mirare că preşedintele şi premierul nu şi-au mai vorbit încă din luna mai. Şeful statului s-a plâns chiar că premierul nu îi răspunde la telefoane.

Deşi au promis sub semnătură că nu se vor ataca public, ei nu şi-au respectat cuvântul nici măcar în legătură cu accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români. „Eu am ştiut, deci la 19 fără 5 minute ştiam. Nu cred că premierul, care era în Piaţa Constituţiei, juca baschet, nu a fost informat şi el”, afirma preşedintele. Premierul afirma apoi că lui Traian Băsescu nu i-a păsat de tragedie: „Atunci când am avut accidentul din Muntenegru nu l-a interesat , l-a durut în cot de oamenii din Muntenegru.

Aducerea în ţară a lui Omar Hayssam a fost un alt prilej de atacuri. După ce şeful statului a afirmat public că „România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat”, Victor Ponta i-a dat o replică ironic-tăioasă: „Dacă dumneavoastră vreţi să jucaţi în filme poliţiste proaste, puteţi să o faceţi. Eu nu pot să vă jignesc inteligenţa şi să vă spun că domnul Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat.

Dosarul penal al doctorului Şerban Brădişteanu a pus şi el paie pe foc. Apoi, exploatarea de la Roşia Montană şi protestele faţă de proiect au dus la alte declaraţii publice dincolo de limita stabilită în protocol. „Nimeni nu se pricepe mai bine ca domnul Băsescu la murdăriile din proiectul Roşia Montană ca dânsul, de asta îl promovează de atâţia ani. Nu am cunoştinţele domniei sale. De ani, de când se luptă pentru proiectul de la Roşia Montană, cred că ştie şi ce e curat şi ce e murdar”, a spus Ponta.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri