Datele care nu se leagă în dezvăluirea lui Robert Turcescu

Data publicării:
RT

Livretul militar publicat de jurnalistul Robert Trucescu a dat naştere multor speculaţii. Prima ar fi aceea că pe carnet este înscris alt cod numeric personal, al unei persoane născute în Bucureşti. Or, Robert Turcescu este născut în Piteşti.

Mai mult, în bazele de date ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu figurează nicio persoană cu CNP-ul respectiv, deşi din statele de plată prezentate de jurnalist rezultă că au fost viraţi bani către Casa de Asigurări.

De altfel, un fost ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, susţine că este cel puţin ciudat ca un ofiţer acoperit să aibă documente de identificare sau fluturaşi de salariu.

„Ofițerii în rezervă primesc doar în situații în care sunt concentraţi pentru activiăți de pregătire. Eu nu îmi aduc aminte, în calitate de ministru, să fi semnat un ordin de concentrare pentru domnul Turcescu. Ce ofițer acoperit spune, domnule, îi atestă gradul sau funcția. Aceasta este o mascaradă a domnului Turcescu”, a spus Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării.

Un alt semn de întrebare este legat de fotografia de pe livretul militar. Aceasta nu este făcută de Ministerul Apărării Naţionale, ci este realizată în redacţia unei televiziuni de stiri la care a lucrat Robert Turcescu: B1. Mai mult, jurnalistul este îmbrăcat civil.

Scandalul "Robert Turcescu ofiţer" a izbucnit cu mai bine de doi ani în urmă, când Ministerul Apărării a confirmat că jurnalistul, chiar dacă nu a făcut stagiul militar, a fost avansat în grad. Robert Turcescu a cerut, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Apărării de atunci, să i se retragă gradul de locotent colonel.

„Domnule Ministru,

Întrucât nu am satisfăcut stagiul militar şi nu am solicitat niciodată să fiu încorporat, consider că ne aflăm în faţa unei regretabile erori, pe care o consider, încă, făcută accidental şi solicit de urgenţă îndreptarea acestei situaţii prin revenirea la starea de fapt: cetăţean român care nu şi-a satisfăcut stagiul militar şi, prin urmare, nu poate aparţine corpului ofiţeresc al Armatei Române”, se menționează în scrisoarea lui Robert Turcescu din 22.06.2012.

Acum, după ce jurnalistul a declarat că a fost ofiţer sub acoperire, Ministerul Apărării nu doreşte să comenteze.

Ministerul Apărării Naţionale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Mirel Palada, despre Robert Turcescu: „Ce s-a întâmplat cu jurnalistul preferat al lui Băsescu? Presa moare pentru că merită să moară”
Victor Ponta: „Cine seamănă vânt culege furtună”
Precedent german la cazul Turcescu
Robert Turcescu riscă până la 7 ani de închisoare după ce a dezvăluit că a fost ofiţer acoperit

Jurnalistul ROBERT TURCESCU a dezvăluit aseară că a fost ofiţer acoperit. Iniţial, a făcut publică informaţia pe blogul său. Într-un interviu televizat, el a spus că se simte eliberat de o povară, acum, că a mărturisit. Conform Codului Penal, dezvăluirea de informaţii din categoria secretului de stat se pedepseşte cu închisoare până la 7 ani.

Cristian Tudor Popescu: Sunt uluit de acest delir mistic

„Tot ce pot să analizez e prestația televizată a lui Robert Turcescu pentru că am văzut-o. E cel puțin stranie, dacă nu aberantă. Turcescu, pentru niște păcate pe care nu le cunoaștem, pentru că asta cu ofițer acoperit, da, sigur e o problemă din punct de vedere mediatic, din punct de vedere al meseriei de jurnalist, e o problemă gravă care lovește în cariera de jurnalist a lui Turcescu ca o torpilă. Pentru că am discutat problema pe când eram la Clubul Român de Presă, s-a pus problema ofițerilor acoperiți de presă și e o rezoluție a Clubului acceptată de toți membrii de atunci prin care hotăram, făceam o recomandare tuturor jurnaliștilor să nu aibă această calitate de ofițer sub acoperire, practicând în același timp meseria de jurnalist”, a declarat Cristian Tudor Popescu, aseară, pentru Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri