Fumatul interzis în cluburi și restaurante

Data publicării:
scrumiera tigari fumatori - getty - 8 oct 15-1

 FOTO: Gulliver/Getty Images

Legea antifumat a trecut de Camera Deputaților. Ea a fost votată de parlamentaari de la toate formațiunile. Au fost 164 de voturi „pentru”, 26 - „împotrivă” și 20 de abțineri.

Din lege a fost eliminat articolul care fusese contestat de Consiliul Concurenței, cel care prevedea să fie interzisă afișarea pachetelor de țigări în spații obligatorii de trecere.

Legea nu permite amenajarea de spații speciale pentru fumat în clădiri de utilitate publică și instituții. Sunt doar două excepții: penitenciarele de maximă siguranță și aeroporturile, unde pot fi amenajate spații speciale pentru fumat.

Sancțiunile sunt de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă legea.  

Localurile care nu respectă legea pot fi suspendate sau închise.  

Legea poate fi contestată la Curtea Contituțională în termen de cinci zile, apoi va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Acesta o poate ataca, dacă va considera că este cazul. Poate să o întoarcă la reexaminare sau să o conteste la Curtea Contituțională.

Dacă șeful statului nu o va contesta, aceasta poate intra în vigoare foarte rapid.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri