Foto O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul

Data actualizării: Data publicării:
gaura maud rise
Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. FOTO: Profimedia Images
Din articol

Oamenii de știință au reușit să rezolve un mister vechi de 50 de ani și au anunțat că au descoperit ce cauzează formarea repetată a unei găuri de mărimea Elveției în gheața din Antarctica, potrivit Live Science.

Cercetătorii au observat pentru prima dată gaura, numită Maud Rise polynya, în 1974 și 1976 în Marea Weddell din Antarctica, iar de atunci a reapărut fugitiv și sporadic, având de fiecare dată dimensiuni diferite, cu toate că se formează în același loc. De asemenea, s-a mai întâmplat ca timp de ani de zile acest fenomen să nu aibă loc. Acest lucru i-a lăsat pe oamenii de știință nedumeriți cu privire la condițiile exacte necesare pentru ca gaura să se formeze.

În 2016 și 2017, s-a format o gaură imensă, de 80.000 de kilometri pătrați, care a rămas astfel timp de câteva săptămâni în timpul ambelor ierni, permițând oamenilor de știință să arunce o privire mai atentă asupra fenomenului și să rezolve în cele din urmă misterul vechi de 50 de ani. Ei au scris despre descoperire în revista Science Advances.

„2017 a fost prima dată când am avut o gaură atât de mare și care a ținut atât de mult timp în Marea Weddell din anii 1970 încoace”, a declarat autorul principal Aditya Narayanan, cercetător la Universitatea Southampton din Anglia.

Scientists solve mystery of Antarctic hole twice size of Wales
Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. FOTO: Profimedia Images

Când vara se transformă în iarnă în Antarctica, gheața marină se extinde de la aproximativ trei milioane km pătrați la 18 milioane de km pătrați, acoperind 4% din suprafața Pământului.

Cum se formează

Găurile din această gheață, numite polynyas, se formează atunci când vânturile puternice din interior împing plăcile în afară. Acest vânt rece îngheață, de asemenea, mai multă apă de mare în interiorul acestora, adăugând bucăți suplimentare la stratul de gheață.

Dar în oceanul deschis și departe de aceste vânturi de coastă, unde se formează Maud Rise, găurile din gheața marină sunt mult mai puțin susceptibile de a se dezvolta. Acest lucru, împreună cu o reducere uimitoare a întinderii totale a gheții din Oceanul de Sud, i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe ce condiții specifice ar putea cauza formarea Maud Rise.

Pentru a investiga misterul, oamenii de știință au analizat datele de la sateliți, dar au analizat și observațiile anterioare făcute de alți cercetători. Ei au descoperit că, în 2016 și 2017, curentul oceanic circular al Mării Weddell, numit Weddell Gyre, a fost mai puternic decât în alți ani, ajutând curenții subacvatici să aducă sarea și căldura mai aproape de suprafață.

Gaura este situată în apropiere de Maud Rise, un munte subacvatic. 

Noua descoperire este importantă pentru înțelegerea Antarcticii și a impactului său asupra oceanului global, potrivit cercetătorilor. Schimbările climatice fac deja vânturile de pe cel mai sudic continent mai puternice, creând probabil mai multe găuri de acest fel în viitor. Între timp, 40% din apele oceanului global își găsesc originea în coasta Antarcticii, ceea ce o face vitală în reglarea climatului regional de pe întreaga planetă.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...