Situaţia familiei Bodnariu din Norvegia a ajuns şi în atenţia autorităţilor române. Oamenii au rămas de aproape o lună fără cei cinci copii, luaţi de serviciul norvegian de protecţie a copilului (Barnevernet) după ce două dintre fete ar fi povestit că sunt educate cu palma din când în când. Potrivit unor surse, cei cinci copii au primit cetăţenia română, în regim de urgenţă, în luna decembrie. Norvegia nu acceptă însă dubla cetăţenie, iar acest lucru va fi clarificat în justiţie. Minorii cu vârste cuprinse între 4 luni şi 10 ani au fost plasaţi în familii-surogat şi, de curând, a început şi procedura adopţiei internaţionale pentru ei. Legislaţia norvegiană este foarte strictă în ce priveşte violenţa fizică şi psihică la adresa copiilor.

Embed:

 

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că recursul familiei Bodnariu încă nu a fost stabilit, spre a le fi încredințați copiii din nou.

„Premierul și-a manifestat interesul deosebit cu privire la evoluția și clarificarea cazului Bodnariu în contextul relațiilor excelente pe care România le are cu Norvegia la toate nivelurile în acest moment”, a subliniat Dan Suciu.

„Interesul premierului și al Guvernului este justificat de faptul că vorbim de cetățeni români, membrii familiei, care acum se îndreaptă tot mai multe spre ambasada României și solicită tot mai mult implicarea autorităților românești”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, menționând că astăzi va avea loc o întâlnire la ambasada României din Oslo cu familia Bodnariu, cu ambasadorul român și cu noul avocat desemnat din oficiu.

„Partea română înțelege că sunt anchete în curs pe care partea norvegiană la realizează conform legislației norvegiene. Respectăm pe deplin acest demers, iar partea română speră să fie informată cât mai rapid în legătură cu evoluția acestor anchete. Premierul va urmări personal evoluțiile acestui caz”, a adăugat el.

„Partea română face toate demersurile care țin de autoritățile noastre. În cursul zilei de mâine, ambasadorul României la Oslo se va întâlni cu reprezentantul ministerului norvegian al copiilor, egalității și incluziunii. Această întâlnire a fost solicitată deja din luna noiembrie și salutăm faptul că în sfârșit partea norvegiană a acceptat acest demers”, a precizat Dan Suciu.

Acesta a precizat că, ieri, Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe, a discutat cu Daniel Bodnariu, unchiul celor cinci copii.

Dan Suciu a mai spus că aceste întâlniri vor avea „un caracter regulat” până la rezolvarea acestei situații.

„Partea română înțelege pe deplin să respecte atât dorința de intimitate a familiei, exprimată în repetate rânduri, în privința mediatizării cazului. De asemenea, înțelegem și spiritul legislației norvegiene și funcționarea independentă a insituțiilor responsabile norvegiene implicate în acest caz. Însă, întregul caz va fi urmărit cu cea mai mare atenție”, a punctat Dan Suciu.   

„Partea română va avea un rol activ conform solicitărilor familiei în calitate de cetățeni români. Primul ministru face un apel la autoritățile norvegiene să perceapă dimensiunea sensibilă a subiectului la nivelul opiniei publice românești și internaționale”, a declarat Dan Suciu, adăugând că guvernul speră la o clarificare rapidă a situației „care să țină cont de interesul copiilor, cetățeni români și norvegieni, fără să se ajungă și la alte demersuri și fără inflamarea pe mai departe a situației în baza excelentelor relații”.  

 

Citiți și

Proteste în România după ce o familie a reclamat că autorităţile norvegiene le-a luat copiii

Cristian Pîrvulescu: Încrederea în autoritățile norvegiene trebuie să funcționeze. Atragerea României în scandal, inacceptabilă

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!