Președintele Iohannis, mesaj pentru moldoveni: Obligați-vă politicienii să facă reforme!

Data publicării:
iohannis-timofti-24-ianuarie-2015-presidency

FOTO: presidency.ro

ACTUALIZARE 17:22 Declarații de presă comune Nicolae Timofti - Klaus Iohannis. Cum am putea avea în R. Moldova o justiție asemănătoare celei de peste Prut? a fost întrebat președintele român de o jurnalistă din Republica Moldova. 

(Declarații comune de presă Nicolae Timofti - Klaus Iohannis)

Klaus Iohannis: „Este nevoie de două lucruri: de voința populară și de voința politicienilor. Sigur, poate să sune foarte superficial chestia cu voința populară, dar să știți că dacă electoratul își dorește o reformare, o îmbunătățire a clasei politice – și am avut situații când electoratul s-a exprimat foarte clar, de exemplu în noiembrie anul trecut, când am avut noi alegeri – atunci o să vedeți că dintr-odată, politicienii înțeleg că ceva trebuie schimbat. Evident că trebuie să existe voință politică pentru schimbare, mai ales în domeniul combaterii corupției, independenței justiției, consolidării statului de drept este nevoie de foarte multă voință politică, fiindcă oricât de mult și-ar dori oamenii și oricât ar vota pentru ceva, de pus în practică aceste lucruri trebuie puse în practică, totuși, de politicieni. Eu cred că este un drum greu. Pe de altă parte, sunt convins că este singurul drum care merită parcurs pentru a schimba profund țara, pentru a crea condiții foarte bune pentru toată lumea, pentru a elimina corupția, care, până la urmă, indiferent cum este văzută și cum este definită, atentează la bunăstarea oamenilor simpli. Aceste lucruri se pot face, în România am dovedit că acești pași se pot face, am avut sprijin foarte consistent de la parteneri europeni. Vă recomand să-i obligați pe politicienii dvs. să facă același lucru!


În cele două zile la Chişinău, Klaus Iohannis se va întâlni cu liderii partidelor politice şi cu președintele Parlamentului moldovean. Klaus Iohannis spune că vrea să transmită la Chişinău un mesaj de susţinere pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Vizita oficială a lui Klaus Iohannis la Chișinău era programată inițial în 22-23 ianuarie, dar a fost amânată, pentru că în Republica Moldova încă erau în curs negocieri pentru formarea guvernului. 

(Imagini de la primirea președintelui Klaus Iohannis de către omologul său, Nicolae Timofti)

„Am dorit să aștept până când în Republica Moldova este un guvern în funcțiune. Acest lucru este îndeplinit acum. Între România și Republica Moldova există relații speciale, unice în felul lor în Europa zilei de azi. Prin această vizită vreau să îmbunătățescă aceste relații”, a explicat președintele înainte de a pleca spre Chișinău. „Mesajul cu care merg acolo este unul foarte clar. România sprijină Republica Moldova. Noi ne dorim un parcurs european al Republicii Moldova”, a mai spus șeful statului.

Înainte să ajungă la Chişinău, în oraş au fost patru alerte cu bombă, toate false.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri