Klaus Iohannis: Solicit demisia lui Victor Ponta

Data publicării:
27457


ACTUALIZARE 13.07. "Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea este o situaţie imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru acum este o criză politică.

Solicit demisia premierului Victor Ponta", a declarat Klaus Iohannis.


ACTUALIZARE 12.47. Cel mai probabil, şeful statului vrea să discute cu premierul despre intenţiile acestuia legate de o eventuală demisie.

Potrivit legii răspunderii ministeriale, preşedintele are prerogativa de a cere suspendarea unui membru al Guvernului, inclusiv a premierului, dacă împotriva acestuia este începută urmărirea penală.

Art. 21: „În cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcţie”.

Un caz similar a fost în mandatul lui Traian Băsescu, atunci când Teodor Atanasiu a fost suspendat din funcţie ca urmare a începerii urmăririi penale pe numele său.

Este de precizat însă că preşedintele Klaus Iohannis îl poate suspenda pe premierul Victor Ponta doar dacă deputaţii încuviinţează, prin vot, începerea urmăririi penale.

Dacă în Cameră se votează împotriva cererii de începere a urmăririi penale, premierul nu poate fi suspendat.

ACTUALIZARE 12.30. Victor Ponta s-a dus la Cotroceni.



Premierul Victor Ponta a fost audiat, vineri dimineaţă, la DNA, însoţit de un avocat, declarând că este suspect în dosarul lui Dan Şova.

Faţă de Victor Ponta, DNA a anunţat efectuarea urmării penale pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA. 

Citiți și Victor Ponta, în decembrie 2014: Demisionez dacă DNA va cere urmărirea mea penală

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri