17 miniștri și parlamentari au scăpat de DNA cu ajutorul Parlamentului

Data publicării:
parlament parlamentari vot

La două luni după alegerile prezidenţiale, în februarie 2015, în cazurile „Microsoft” şi „Gala Bute”, procurorii au cerut încuviiţări pentru urmărirea penală, reţinerea şi eventuala arestare a Eleneu Udrea. Iar deputaţii au stat la serviciu până la miezul nopţii, pentru a aproba solicitările DNA. În octombrie, un nou dosar pe numele Elenei Udrea: a fost acuzată că a primit mită 5 milioane de dolari pentru le a înlesni băieţilor deştepţi din energie contracte cu Hidroelectrica. Deputaţii au votat din nou, dar i-a încurcat numărul urnelor, patru. Rezultatul, o altă premieră: Elena Udrea putea fi reţinută, dar nu şi arestată.

Pe 25 martie, Parlamentul a aprobat solicitările procurorilor referitoare la fostul ministru al Finanţelor, Daris Vâlcov, şi la Darius Vâlcov, şi una în Cameră, pentru liberalul Theodor Nicolescu, fost membru în comisia de despăgubiri a ANRP.

În iunie, DNA a cerut permisiunea pentru începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta, prim-ministru în acel moment. Procurorii îl acuzau de conflict de interese pentru că l-a numit, de mai multe ori, pe Dan Şova ministru. Cei doi erau deja cercetaţi într-un dosar privind contracte încheiate cu Complexul Energetic Rovinari în calitate de avocaţi. Acum sunt trimişi în judecată.

Anul trecut, Camera Deputaţilor a refuzat să permită punerea sub acuzare a premierului Victor Ponta. Chiar dacă astăzi nu mai este şeful Executivului, calitatea de deputat a acestuia ţine încă ancheta pe loc.

Dan Şova a scăpat şi el de arest, cu ajutorul colegilor senatori, după două şedinţe de vot, multe controverse publice şi trei sesizări la Curtea Constituţională. A fost cea mai lungă procedură pentru ridicarea „imunităţii” unui senator.

Dan Şova a fost totuşi arestat preventiv într-un dosar lergat de activitatea sa de avocat. Procurorii spun că ar fi luat mită 100.000 de euro ca să facă trafic de influenţă pe lângă directorul general al CET Govora.

Mirul, acatistele şi lacrimile l-au ajutat pe senatorului Varujan Vosganian să scape, încă o dată, de ancheta penală. Colegii au respins a a doua oară în doi ani solicitarea DIICOT de a permite anchetarea fostului ministru în Dosarul gazelor ieftine.

Retrocedările şi despăgubirile ilegale au dus la deschiderea Dosarelor ANRP. Pentru Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, DNA a cerut arestarea în luna decembrie. Parlamentarii au încuviinţat cererea de arestare a lui Ioan Oltean, care, potrivit procurorilor, ar fi primit mită 600 de mii de euro, într-o biserică de lângă Bucureşti. Solicitarea care ar fi permis arestarea deputatului Cătălin Teodorescu a fost însă respinsă.

Fostul ministru Laszlo Borbely, acuzat de fapte de corupţie, a fost salvat de două ori de urmărire penală de colegii din Camera Deputaţilor.

Anul 2016 a început nehotărât. Pe 17 februarie, Camera Deputaţilor a respins cererea pentru reţinerea şi eventuala arestare a lui Mădălin Voicu, acuzat într-un dosar de deturnare de fonduri europene destinate comunităţii romilor. În aceeaşi zi şi în acelaşi dosar, solicitarea procurorilor a fost aprobată pentru deputatul Nicolae Păun.

O săptămână mai târziu, Senatul aproba cerearea de începerea a urmăririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea şi pe cea pentru reţinerea şi eventuala arestare a senatoarei Doina Tudor.

A urmat luna martie, cu solicitarea DNA pentru Cristian Rizea. După ce social-democratul a lăcrimat la tribună şi-a rugat colegii să nu aprobe solicitarea deoarece are un fiu de câţiva ani pe care trebuie să-l crească, au fost 120 de voturi „pentru”. Era nevoie de 122 ca DNA să-l poată reţine pe Cristian Rizea.

La sfârşitul lunii, deputaţii au recidivat şi au respins cererea pentru reţinerea lui Sebastian Ghiţă. A fost vot secret cu bile iar la numărătoare, într-o urnă a fost găsită o pastilă de Nurofen.

În ultimii ani, printre cei pentru care colegii nu au fost de acord cu reţinerea sau, în cazurile foştilor miniştri, cu începerea urmăririi penale, s-au numărat Vlad Cosma (PSD), Mircea Diaconu (PNL), Victor Paul Dobre (PNL), Ovidiu Silaghi (PNL), Ion Stan (PSD), Daniel Chiţoiu (PNL).

Citiţi şi:

Senatul a decis: Titus Corlăţean nu va fi urmărit penal

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri