Președintele Traian Băsescu: Am promulgat bugetul, sunt convins că taxa poate fi evitată complet

Data publicării:
basescu cotroceni aprilie 2013 presidency ro 1

Anunțul intervine în condițiile unor tensiuni tot mai mari în USL și după ce, potrivit unor surse, premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, ar fi venit, miercuri, la Palatul Cotroceni.

El a spus că se bucură că a existat un dialog, dar pe de altă parte, a avertizat că se va opune în continuare acestei taxe. „Sunt convins că taxa poate fi evitată complet”, a spus președintele. El a arătat că obiectivul său nu a fost o confruntare cu guvernul, ci îndreptarea unei greșeli de negociere de care se fac vinovați, în egală măsură, Guvernul și Fondul Monetar și Comisia Europeană. 

Președintele a arătat că prin amânarea taxei - pe care a numit-o „taxă barbară” - se vor încasa mai puțin la buget 600 de milioane de lei, o „sumă foarte mică în raport cu excesele din buget” - o nouă referire la bugetul Ministerului Dezvoltării condus de Liviu Dragnea. Președintele a dat și alte exemple: prevederea bugetară prea mare pentru plata datoriei externe, minimalizarea încasărilor de la taxa pe stâlp, impozitul pe gaze.

„Niciodată nu voi aproba un mandat care prevede creșterea taxelor pe combustibil”, a subliniat șeful statului.

Președintele a atras atenția că bugetul trebuie să reflecte interesul național, nu de partid și a amintit de tradiția ca acesta să fie construit luând în considerare interesele electorale. El a făcut referire la baronii locali, pe care i-a îndemnat să se orienteze către fondurile europene, nu către cele bugetare.

„Convingerea mea este că cele trei luni vor fi prelungite pentru totdeauna”, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a mimat un calcul pentru a stabili prima zi pentru reintroducerea taxei, după care, ajungând la concluzia că e 1 aprilie, a comentat: „Sigur e o poantă”.

Întrebări:

Despre reluarea subiectului de reintroducere a accizelor:

Reintroducerea accizei trebuie făcută în urma unei înțelegi cu FMI și cu UE. Deși se știa disputa internă pe această temă, cele două instituții nu au reacționat. Și-au menținut neutralitatea. Ceea ce v-am spus este că niciodată nu voi aproba un mandat care prevede creșterea taxei pe combustibil. Nu pentru că nu vrea, ci pentru că văd bugetul, văd resursele și văd că nu este necesară introducerea unei taxe suplimentare.

Despre menținerea declarației cu privire la legea amnistierii:

Orice acțiune în folosul României inclusiv aplicarea de pedespse infractorilor este necesară, îmi mențin punctul de vedere că cei are ascund infractotri nu au ce căuta în fruntea țării.

Despre situația din USL:

Hai să vedem ce e în alianță. Eu nu cred în ruperea USL. Nu se rup, dar deocamdată se șicanează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri