Negocieri PNL-PDL pentru unificarea dreptei. Monica Macovei și Elena Udrea spun că vor un proiect al dreptei unite

Data publicării:
udrea macovei

Actualizare 15:36: Europarlamentarul PDL Monica Macovei a scris pe contul său de Twitter că este momentul pentru unficarea dreptei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Elena Udrea a revenit asupra mesajului postat pe pagina sa de Facebook. Ea a scris că „Mişcarea Populară este gata să facă parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, acceptă orice iniţiativă de unificare indiferent din partea cui vine. Va susţine chiar orice candidat care poate să învingă candidatul PSD, fără să importe din ce partid face parte.

Însă, Elena Udrea își menține poziția anterioară că partidele de centru dreapta nu se vor uni până la alegerile din toamnă, „având în vedere momentul de faţă şi câteva discuţii care deja au fost purtate”.


Actualizare 15.00. „Am analizat posibilitatea de coagulare a dreptei pe care nu le-am exclus – vorbim de aceasta de luni de zile. Vom purta discuţii cu PNL, PNL şi PDL fiind principalele forţe de dreapta. Prima discuţie va avea loc mâine, la 17.00, la Parlament, unde voi fi însoţit de secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi trei vicepreşedinţi ai partidului”, a declarat Vasile Blaga.

Întrebat dacă într-o nouă formulă l-ar susţine pe Crin Antonescu la prezidenţiale, Vasile Blaga a răspuns: „Niciodată când porneşti de la nume nu ajungi la o concluzie, ştiu asta şi liberalii. Să vedem întâi cum reprezentăm o opoziţie puternică, apoi vom ajunge şi la nominalizări”.


Actualizare 14:41: Partidul Mișcarea Populară are programată o ședință de urgență în jurul orei 16:00 la sediul de partid. Surse din partid au spus că liderii s-au întâlnit deja în urmă cu jumătate de oră la biroul politic din Parlament. Și în PMP se va discuta despre coagularea dreptei, spune sursele citate.


Actualizare 14:20: Mihai Răzvan Ungureanu a declarat după discuția cu Crin Antonescu că „nu discutăm despre fuziuni”.


Actualizare 14:00: Liderii PDL discută de aproximativ  o oră și jumătate. Democrat-liberalii spuneau că în primă fază vor fi negocieri doar cu PNL, urmând ca ulterior să existe negocieri și cu alte partide de drepta. Aceștia spuneau că cel mai probabil va fi o alianță electorală și nu ar fi vorba despre una politică.


Actualizare 13:25: Liderii PDL s-au reunit într-o ședință de urgență. Ei vor analiza această opțiune de a crea o alianță cu PNL.

De altfel, tot la această oră Crin Antonescu discută cu Mihai Răzvan Ungureanu, președintele Forței Civice.

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat astăzi că liderii politici trebuie să se debaraseze de orgolii pentru coagularea dreptei.

România are nevoie de o formațiune politică de dreapta puternică, nesubminată de interesele unuia sau altuia. Mai important decât persoana celui care va candida în toamnă este programul pe care dreapta îl va prezenta poporului român”, a spus președintele Forței Civice.


Președintele interimar al PNL a vrut să meargă astăzi la Bruxelles pentru a purta discuții cu liderii Partidului Popular European în ceea ce privește o unificare  a dreptei prin alianța cu PDL, potrivit unor surse.

Coincidență sau nu, popularii europeni vor avea astăzi și un summit, la care va participa și Traian Băsescu, potrivit programului oficial al președintelui.

Crin Antonescu ar dori astfel să urgenteze aderarea la grupul popularilor europeni și să-l facă pe Vasile Blaga, președintele PDL, să accepte o alianță în vederea alegerilor prezidențiale din această toamnă.

Ieri, înainte să demisioneze, liderii liberalilor au luat o decizie surprinzătoare. Au renunţat la familia europeană din care au făcut parte timp de 20 de ani, pentru a intra în grupul Popularilor, cel mai puternic din Parlamentul European. Ideea este mai veche. A pomenit prima dată de ea chiar Crin Antonescu, în toamna lui 2012, într-un interviu pentru un ziar spaniol. De atunci, a tot fost vehiculată pe surse și dezmințită de fiecare dată. Acum, e cât se poate de oficială.

UDMR, partid care este afiliat la familia popularilor europeni, îi așteaptă pe liberali la o discuție prin care să explice argumentele pentru care vor să treacă la PPE, a spus Lazslo Borbely, vicepreședintele UDMR, aseară, la Digi24. El a reamintit că înainte de a aproba afilierea unui partid, PPE se consultă cu partidele din țara respectivă care fac parte deja din familia creștin-democrată.

Tot la Digi24, deputatul PNL Mihăiță Calimente a declarat că dreapta trebuie să se unifice, iar PNL este dispus să poarte discuții cu orice partid aflat la dreapta, inclusiv cu PMP, dacă această formațiune se va „elibera” de Traian Băsescu și de „influențele sale”. 

De altfel, astăzi, Elena Udrea a spus că partidele de dreapta nu se vor uni din cauza resentimentelor personale şi a slabelor caractere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri