Fertilizare in vitro fără bani de la stat. Ministerul Sănătății a oprit finanțarea programului

Data publicării:
fertilizare

Statul ar fi trebuit să dea 1.500 de euro din costul total al procedurii, care este de aproape 3.000 de euro. În prezent, 250 de cupluri așteaptă banii de la stat pentru a deveni părinți. Totul, în condițiile în care un cuplu de români din șase se confruntă cu probleme de fertilitate.

Oficialii Ministerului Sănătăţii susţin că programul va putea fi reluat doar în urma unei rectificări bugetare şi asta pentru că, în prezent, nu mai există fonduri pentru a fi acceptate cazuri noi.

La 31 decembrie 2012 existau 250 de dosare „aprobate, în aşteptare”. Costurile unei fertilizări in vitro pot ajunge până la 3.000 de lei. Este vorba despre analize medicale, medicamente, monitorizări şi procedura propriu-zisă de fertilizare. Jumătate din sumă, adică 1.500 de euro, era suportată de stat.

Până acum, în cei doi ani de derulare a programului de fertilizare in vitro, Ministerul Sănătăţii a alocat un milion de euro. În total, prin această procedură au venit pe lume aproape 100 de copii și alte peste 150 de femei sunt însărcinate în trimestrele doi și trei. Acestora li se adaugă sarcinile recente, de trimestru întâi, care încă nu sunt centralizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri