Maternitatea Bucur funcționează cu aparatură închiriată. De 22 de ani spitalul nu a mai primit bani pentru dotări

Data publicării:
bucur

Maternitatea Bucur din Capitală este un spital unde ajung pacientele cu probleme grave în timpul sarcinii. Ar trebui să aibă cele mai bune dotări, însă în spital nu există nici măcar un ecograf performant. „Ducem lipsă de ecografe performante. O maternitate de gradul trei trebuie să aibă cel puțin un ecograf 3D. Nu avem așa ceva. Ecograful de la sala de nașteri îl am prin sponsorizarea unor prieteni care l-au dat acum șase, șapte ani”, expică medicul Nicolae Pleș.

Nu există aparatură, dar nici medicamente suficiente. „Dimineaţa, la raportul de gardă, vine farmacista și ne spune că mai avem pentru două zile, nu se achiziționează decât peste o săptămână sau două. Cumpărăm noi, cumpără pacienții, chemi un prieten”, subliniază medicul.

Cel mai greu le este medicilor din secţia de neonatologie, unde trebuie să îngrijească bebeluşii născuţi prematur.

„A fost un program în 1991 prin care au fost dotate toate maternitățile din țară si atunci am fost și noi incluși, dar de atunci, din păcate, nu am mai beneficiat de nimic”, explică Niculina Novaseliv, şeful secţiei de neonatologie.

Aşa că medicii au învăţat să se descurge cum pot. „Problema principală este lipsa finanțării, ca în toate spitalele. Lipsuri de la medicamente până la aparatură, blocul operator de care răspund și blocul de nașteri, utilate prin Banca Mondială sau sponsorizări, prin bunăvoința amicilor. Aparatura este veche, avem două aparate de anestezie care sunt închiriate, deci nu sunt ale clinicii, o sală de operație nefuncțională pentru că trebuie să mutăm aparatura dintr-un loc în altul”, spune Nicolae Pleș.

La Maternitatea Bucur din București se nasc 2.500 de copii în fiecare an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri