Medic: Toxina care determină sindromul hemolitic uremic putea fi depistată în două ore, dacă se făcea testul rapid. Primul testat astfel a fost copilul internat ieri la "Marie Curie"

Data publicării:
copil spital agerpres 16-5.2.2016

Testele rapide au ajuns la spitalul de Pediatrie din Piteşti la o săptămână după ce valul de 12 copii bolnavi fusese deja trimis la Bucureşti.

Patriciu Achimaş-Cadariu: „Testele rapide nu le aveau. Cazurile care reprezintă probleme se trimit către centrele secundare sau terţiare. Nicio ţară din lume nu-şi permite să aibă toate centrele de excelenţă”.

Pe 12 februarie, ministrul Sănătăţii cere conducerii Spitalului de Pediatrie Piteşti să cumpere teste rapide, care să ajute la diagnosticare. Era vineri, aşa că medicii din Piteşti au făcut comanda prin sistemul clasic, de achiziţii publice, abia luni, pe 15 februarie. Testele au ajuns din Germania a doua zi, pe 16 februarie.

Unele tipuri de teste pentru bacteria E coli existau la Institutul Cantacuzino, însă specialiştii spun că acestea nu puteau fi trimise la Piteşti.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie: „Nu se pune problema că la Cantacuzino erau testele rapide şi la Piteşti, nu. Ceea ce lucreaza colegii de la Cantacuzino sunt teste complexe care se referă la identificarea sterotipului, studii genetice care arată dacă în acel organism izolat exista gena responsabilă de producerea toxinei”.

Denisa Morar, şefa laboratorului de analize din Spitalul de Pediatrie Piteşti: „A fost foarte greu de găsit. Achiziţiile au fost înnebunite că nu se găsesc. Ministrul sănătăţii ne-a spus că trebuie urmărit acest protocol la toate spitalele din ţară. În mod normal, spitalele din ţara nu au aceste teste. Testele sunt orientative asupra diagnosticului. Ele nu confirmă diagnosticul, ci il orientează către o anumită cale de investigaţie.

Situaţia testelor rapide va trebui lămurită de anchetă, mai spune ministrul.

Medicul Marius Geantă: Primul căruia i s-a făcut testul rapid a fost cel internat ieri la "Marie Curie"

Invitat la Digi24, medicul Marius Geantă a declarat că aceste îmbolnăviri, dar şi agravarea bolii puteau fi preîntâmpinate: „În situaţia micuţilor se impunea testarea cu testul rapid pentru toxina produsa de aceasta bacterie despre care se spune că este cauza bolii.

Dacă la Piteşti şi în celelalte oraşe ar fi fost disponibil testul, iar medicii ar fi ştiut că trebuie să îl facă....

Testul pune în evidenţă toxina care determină SHU, poate fi pusă în evidenţă în două ore.

Primul copil testat este cel internat ieri la Spitalul Marie Curie. I s-a făcut testul rapid dar după ce a trecut prin mai multe spitale din Bucureşti şi din Piteşti, de la momentul zero al crizei. Vorbim de aceeaşi conduită a medicilor în plin scandal determinat de SHU.

Protocoalele trebuiau elaborate la nivelul Ministerului Sănătăţii. Există o comisie de epidemiologie, de pediatrie, nu i-am văzut în spaţtiul public. Nu ştim dacă avem un protocol pentru testarea toxinei. Ce au făcut oamenii aceştia în acest timp? Nu s-a intervenit la nivel ştiinţific şi profesional, pentru că acest copil care s-a internat ieri a trecut prin spitalele din Bucureşti şi nicăieri nu a fost testat.

Autorităţile sunt cele care trebuie să restabilească încrederea în sistem. Avem un sistem sanitar, care, din păcate, îşi iubeşte prea puţin copiii”.

Alexandru RafilaPersoanele din jurul unui copil pot să fie sursa acelei îmbolnăviri

În acest moment, în Spitalul Marie Curie sunt internaţi 8 copii din judeţul Argeş şi unul din Feteşti, Ialomiţa, cu probleme digestive. Pentru şase dintre ei, medicii au pus diagnosticul de sindron hemolitc uremic.

Mihaela Bălgrădean, şeful Secţiei de Nefrologie a Spitalului "Marie Curie": Îngrijirea lor necesită un sistem de performanţă atât din punct de vedere tehnic, cât şi al cunoaşterii, profesionalismului. Nicăieri în lume nu se face în orice micuţ spital, se face în centre specializate”.

Specialiştii continuă să caute sursa îmbolnăvirilor. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a anunţat că va verifica o serie de alimente din comerţ şi din gospodăriile particulare. Ancheta are loc în judeţele Argeş şi Dolj şi vizează laptele de vacă, brânza, carnea de vită şi de pui, fructe şi legume.

Alexandru Rafila: „Persoanele din jurul unui copil pot să fie sursa acelei îmbolnăviri, dar având în vedere numărul mare 14-16 cazuri în Argeş, e probabil să fie mai degrabă de consum de aliment, decât transfer interuman”.

CALENDARUL CAZURILOR DE SINDORM HEMOLITIC UREMIC LA BEBELUŞI:

29 ianuarie - Spital Pediatrie Piteşti

primul copil cu BDA(boală diareică acută)

familia refuză internare

31 ianuarie - Spital Pediatrie Piteşti

copilul readus in stare gravă

trimis de urgenţă la Spitalul "Marie Curie"

4 februarie - Spital "Marie Curie"

deces primul copil

9 februarie - Spital Pediatrie Piteşti

12 copii trimişi de urgenţă la Spitalul "Marie Curie"

este anunţat de situaţie DSP Argeş

Ministerul Sănătăţii este informat de îmbolnăvirile din jud. Argeş

10 februarie - Ministerul Sănătăţii ordonă anchetă epidemiologică

15 februarie - Spital "Marie Curie"

deces al doilea copil

16 februarie - Spital "Marie Curie"

deces al treilea copil

18 februarie - Spital "Marie Curie"

externare 1 copil

sosire experţi de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile

19 februarie - Spital Pediatrie Piteşti

inspecţie la Piteşti făcută de premierul Dacian Cioloş şi ministrul Sănătăţii

constată că spitalul nu are medic epidemiolog

20 februarie - Spital Pediatrie Iaşi

se infirmă suspiciunea de SHU pentru un copil din Bacău

22 februarie - Ministerul Sănătăţii

anunţ controale încrucişate la DSP-urile din toată ţara

24 februarie - Spital "Marie Curie"

adus de urgenţă din Piteşti un copil cu sindrom hemolitic uremic

Primele răspunsuri în cazul îmbolnăvirii bebelușilor

Cele mai plauzibile surse de îmbolnăvirie în cazul copiilor din Argeş sunt alimentele sau transmiterea de la om la om. Este concluzia specialiştilor chemaţi de ministrul Sănătăţii să ofere explicaţii pe intelesul publicului, într-o conferinţă de presă la Spitalul Marie Curie.

Ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat într-o conferință de presă susținută la spitalul Marie Curie că s-a identificat cauza îmbolnăvirii bebelușilor internați în ultimele zile. Este vorba de o tulpină a bacteriei E.coli. Și șefa secției de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean, a confirmat că verotoxina, care indică prezența acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii.

„Consecutiv întâlnirii de azi cu specialiștii europeni s-au identificat cauzele imbolnavirii, respectiv o tulpină de E.coli. Reiau mesajul legat de prevenție, respectiv achiziționarea alimentelor din surse autorizate, cum ar fi produse pasteurizate, spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor când se impune”, a spus ministrul sănătății.

„Am organizat întâlnirea de azi cu ANSVSA, li s-au transmis toate informațiile și vor demara o anchetă. În ce privește situația conducerii DSP Argeș, se derulează oanchetă a Corpului de control. Șeful Corpului a venit de la Timișoara, începe o anchetă. Am stabilit ca termen 4 martie pentru finalizarea anchetei”, a anunțat ministrul Cadariu.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a subliniat că importantă este găsirea sursei îmbolnăvirilor. „Știm cauza acestei îmbolnăviri, excludem alte ipoteze de îmbolnăvire, de natură virală, rotavirus sau vaccinarea, cum s-a vehiculat în online, din moment ce la șase din cei 12 copilași au fost descoperiți anticorpii omologi infecției cu E.coli”, a spus Alexandru Rafila.

La rândul său, a făcut apel la populație să nu cumpere niciun fel de produse alimentare de natură animală, derivate din carne etc, din zone improvizare sau care n-au control corespunzător.

Citiți și:

Cazul bebeluşilor bolnavi | Se cer demisii, medicii amenință cu proteste
Anchetă extinsă în cazul bebelușilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş: Eu nu pot demite conducerea Spitalului de Pediatrie din Piteşti




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri