Cea mai nesănătoasă, dar şi cea mai des folosită metodă de preparare a alimentelor. Cum să gătești sănătos?

Data publicării:
mancare buna multa

Cea mai nesănătoasă, dar şi cea mai des folosită metodă de preparare a alimentelor, este de departe prăjirea. Carnea astfel pregătită vine însă la pachet cu o mulţime de compuşi controversaţi, dar şi cu multe calorii în plus. „Carnea este mai grasă, pentru că şi acele grăsimi în care a fost prăjită, numărul de calorii creşte şi am acelaşi lucru, se formează nitrozamina şi hidrocarburi policiclice şi aromatice”, a spus Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. Medicii recomandă să prăjim cât mai rar, iar dacă o facem să folosim un ulei potrivit şi să scădem temperatura de prăjire la 160 de grade. „Ideal ar fi să folosim un ulei bogat în grăsimi mononesaturate cum ar fi uleiul de măsline, de arahide”, a spus Anamaria Iulian, specialist în tratamentul obezităţii infantile.

O opţiune mult mai sănătoasă, dar şi plină de savoare, este prepararea cărnii la cuptor. „Putem să gătim mai sănătos o friptură, dar trebuie şi ea protejată. De exemplu, în crustă, care după aceea poate fi îndepărtată, sau lăsăm puiul cu piele, va deveni mai suculent şi se vor păstra o parte din vitamine, pentru că - atenţie! -  când vorbim de temperaturi care depăşesc 100 de grade sunt prea puţine enzime şi vitamine care să ne protejeze sănătatea”, a explicat Anamaria Iulian. „Din studii care au fost făcute pe formarea de nitrozamina, nitriții şi nitrații din carne, carnea care este tratată după prelucrarea termică se transformă în nitrozamine, care sunt cancerigene pentru tubul digestiv. Şi cam singura carne care nu ajunge la aceşti produşi este carnea fiartă în apă”, a spus Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. 

Dezavantajul preparării prin fierbere? Se pierd o parte dintre substanţele hrănitoare din carne. De aceea, medicii recomandă gătirea la aburi. „Mai degrabă gătit la abur şi mai degrabă sotat scurt într-un ulei de măsline, fierbere înseamnă peste 100 de grade, o parte din vitamine se mai pot păstra şi la temperatura asta, abur înseamnă 40 de grade, copiilor nu le plac legumele la abur, primesc mai uşor legumele sotate”, a completat Anamaria Iulian, specialist în tratamentul obezităţii infantile. O altă recomandare este aceea de a consuma cât mai puţină carne roşie şi mai multă carne albă, dar şi peşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Irinel Columbeanu are datorii la azilul unde locuiește: „Se străduiește să facă rost de bani”
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...