Silicoane cu defect. Câte implanturi au fost făcute în România

Data publicării:
silicoane

O anchetă la fabrica din Brazilia a dezvăluit faptul că implanturile Silimed erau contaminate cu particule de siliciu şi bumbac. Producătorul a pierdut certificatul european de distribuţie.

Dragoş Zamfirescu, preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România: „În consecinţă, nimeni nu poate să folosească un produs care nu e certificat CE în Uniunea Europeană”.

Specialiştii în domeniu au identificat în ultimul an 60 de românce care au apelat la implantul mamar cu proteze Silimed, fie din motive estetice, fie din raţiuni medicale. Chirurgii plasticieni susţin însă că nu au de ce să îşi facă griji, dar până la finalizarea anchetelor nu vor mai folosi acest tip de produse.

Dragoş Zamfirescu, preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Plasticieni din România: „Recunosc că era mâine o pacientă programată cu astfel de implant şi astăzi am informat-o. Nu ne putem permite să facem lucrul acesta. Nicio pacientă cu astfel de implanturi nu a avut probleme în toată această perioadă de când sunt aprobate, iar producătorul e vechi de 37 de ani”.

Agenţia Naţională a Medicamentului a demarat o anchetă de identificare a distribuitorilor de silicoane Silimed din România. Mai ales că sunt folosite şi în protezarea gratuită a femeilor afectate de cancer mamar.

Lazăr Iordache, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: „În situaţia în care suntem anunţaţi ca autoritate competentă că sunt probleme pe piaţă, ele se inventariază la distribuitor, utilizator şi se retrag de pe piaţă. În situaţia de faţă, părerea noastră e că nu e incident, e o alertă. Iar noi ca autoritate competentă intrăm pe piaţă, unde găsim, le sigilăm”.

Şi Noua Zeelandă şi Australia a oprit pentru moment folosirea acestui tip de implant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri