Transplantul de celule stem, de trei ori mai ieftin decât în străinătate, dar nesusţinut de buget

Data publicării:
1-3

Transplantul de celule stem este de trei ori mai ieftin în România decât în străinătate, dar nu este susţinut de autorităţi prin bugetul alocat. La Institutul Fundeni din Bucureşti au fost date în folosinţă noi camere sterile pentru bolnavii de leucemie. Dar când se rezolvă o problemă apare alta: banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii pentru transplant ajung doar până la jumătatea anului. În aceste condiţii, pacienţii trebuie fie să aştepte, fie să plece în străinătate.

Un transplant medular realizat în România costă 25.000 de euro cu celule recoltate de la pacient şi 40.000 de euro cu celule de la un donator. În străinătate, preţul unei astfel de proceduri ajunge la 120.000 de euro.

La 13 ani, Irina Neagu a fost diagnosticată cu leucemie, iar pentru a se putea vindeca a avut nevoie de un transplant de celule stem. O rudă i-a fost donator, aşa că în februarie a trecut prin operaţia salvatoare. Acum este internată în spital, într-o rezervă sterilă, care o ţine departe de microbi în perioada de convalescenţă, esenţială pentru vindecare.

Secţia compusă din camere sterile de la Institutul Fundeni a costat 800.000 de euro şi toţi banii au venit din donaţii. Dacă ar fi aşteptat ajutor de la stat, pacienţii ar fi fost îngrijiţi în condiţiile insalubre de până acum câţiva ani.

Chiar şi aşa, medicii au reuşit să efectueze 44 de transplanturi în primele trei luni ale acestui an. Problema este că banii se vor termina înainte de finalul anului: „Nu ne ajung pentru toate procedurile pe care medicii vor să le facă. Nici la transplant hepatic, nici la renal şi nici medular, dar avem o promisiune că în momentul în care depăşim numărul de transplanturi - şi cu certitudine îl depăşim - că vom primi bani suplimentari la rectificare”, a declarat Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Până acum, medicii au cheltuit 12 milioane din cele 20 de milioane de lei alocate pentru tot anul pentru proceduri de transplant. Ministerul Sănătăţii nu ştie să spună exact cum va rezolva situaţia: „Nu rămâne decât să mergem mai departe şi să ne aplecăm asupra punctului culminant şi asupra a ceea ce ne intereseaza cel mai mult, şi anume interesul pacientului”, a spus în acest context secretarul de stat Francisk Chiriac.

Numărul mare de transplanturi se datorează şi faptului că au început să fie realizate şi la noi proceduri cu celulele românilor înscrişi în Registrul Donatorilor de Celule Stem. Pentru aceste operaţii, mulţi bolnavi ar fi trebuit să meargă în străinătate. „Lucrurile astea au intrat într-o rutină. Deja căutăm pentru toţi pacienţii care au indicaţie şi nu au donator în familie”, arată directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, Alina Tănase.

Declaraţiile au fost făcute marţi, cu ocazia inaugurării Secţiei de Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni (ICF), singura cu acest specific din România. Capacitatea de transplant medular a crescut de la şapte la 11 camere sterile pentru adulţi şi şase camere sterile pentru copii. Potrivit comunicatului ICF, activitatea de transplant medular depăşeşte 450 de proceduri efectuate până în prezent, iar în primele trei luni ale acestui an s-au efectuat 44 de auto şi allotransplanturi, tocmai datorită creşterii numărului de camere sterile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri