Autobuzele şi tramvaiele RATB au devenit adevărate câmpuri de luptă. Poliţiştii şi jandarmii sunt chemaţi şi de 25 de ori într-o zi să intervină în conflictele dintre controlori şi călătorii fără bilet. Anul trecut, 30 din cei 180 de controlori au ajuns la spital. Conducerea RATB se gândeşte să apeleze permanent la ajutorul jandarmilor care să stea de veghe în autobuze.

Embed:

„Ne confruntăm cu multe cazuri din cauza călătorilor care nu îşi plătesc titlul de călătorie. Zilnic, apelăm la poliţie cam de 25 de ori,” spune Constantin Tobescu, purtător de cuvânt al RATB.

Nici nu este de mirare. Potrivit studiilor, doar unul din doi călători validează cardul de transport.

În urma conflictelor din 2015, 33 de controlori au avut nevoie de îngrijiri medicale. Printre ei și Ionuț care a și depus o plângere penala împotriva celor doi agresori prinși fără bilet.

M-au lovit cu pumnul în faţă, celălalt tot cu pumnul, am căzut pe panourile publicitare, mi-am pierdut cunoştinţa. Am avut o contuzie la umărul stâng, la umărul drept, o entorsă la gât, ochiul umflat,” povesteşte Grigore Ionuț Alexandru, controlor.

Există însă şi situaţia inversă.

„Am văzut odată niște controlori care l-au bătut puțin pe un băiat, l-au dat jos. Băiatul nu avea bilet,” zice un călător.

35 de angajaţi RATB sunt cercetați disciplinar.

Oficialii regiei se gândesc să ceară prezența permanentă a jandarmilor la controale pentru a preîntâmpina conflictele.

„Suntem sesizați fie de șoferii RATB, fie de personalul specializat care face control, intervenim pentru aplanarea situațiilor conflictuale,” spune Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

Controlorii au dat anul trecut 128 de mii de amenzi.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!