Biziday| Cu cât au crescut salariile din mediul privat în 2015

Data publicării:
bugetarii

Salariile angajaţilor din mediul privat au crescut anul acesta, în medie, cu patru la sută. Chiar dacă nu este o diferenţă majoră, a fost mai mare decât cea planificată iniţial de companii, de aproximativ 3,9 la sută.

Spre deosebire de anii trecuţi, au crescut salariile mai mult în sectoarele direct influenţate de evoluţia consumului intern. Cei mai mulţi bani în plus la salariu i-au primit cei care lucrează în sectoarele farmaceutic şi bunuri de larg consum. La polul opus, angajaţii magazinelor şi bancherii au beneficiat de cele mai mici creşteri salariale, arată un studiu al unei firme de consultanţă în management.

Pe categorii de angajaţi, de cele mai mari creșteri salariale au beneficiat muncitorii si personalul operaţional, în vreme ce salariile managementului de top au crescut mai puţin. Evoluţia nu este întâmplătoare. Creşterea forţată a salariului minim din ultimii ani a mărit constant şi numărul celor încadraţi în această categorie.

Din 2013, salariul minim a fost majorat de două ori pe an. Costurile cu forţa de muncă reprezintă o treime din costurile totale ale companiilor, iar unii patroni nu au putut face faţă măsurilor administrative impuse. Producţia nu le-a crescut suficient de mult ca să suporte mărirea salariului minim, aşa că, s-au văzut nevoiţi să îngheţe creşterea salariilor celorlalţi angajaţi. Cu alte cuvinte, o persoană care câştiga 600 de lei în 2010 a ajuns să primească acum 1.050 de lei. Între timp, un alt angajat, care avea 1.050 de lei încă de acum cinci ani, a rămas cu acelaşi salariu şi acum.

Chiar dacă nu au majorat salariile tuturor angajaţilor, patronii nu au renunţat la beneficiile extra salariale, indiferent de performanţe. Peste o treime dintre companii au încercat să-şi motiveze angajaţii, mai ales de Crăciun, de Paşte sau pentru vacanţă. Cadourile au variat. De la sume de bani, între 500 de lei şi 1.500 de lei, până la tichete cadou sau tichete de masă.

Numărul mediu al salariaţilor a crescut constant în ultimii trei ani. Dacă în 2012 în România erau, în medie, 4,4 milioane de angajaţi, în 2015 au ajuns să fie 4,5 milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...