Paradoxul pensiilor din România. Pensia anticipată e mai mare decât cea la termen

Data actualizării: Data publicării:
pensionari cu spatele, se tin de brat
Noua lege a pensiilor dă posibilitatea să ieși mai devreme la pensie fără penalizări, pentru cei care au peste 40 de ani de muncă. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Pensiile sunt un veșnic subiect de discuție în România. Mai ales atunci când constatăm că acelea pentru contribuție, la limita de vârstă, sunt cele mai mici. Le depășesc nu doar cele speciale, dar și cele anticipate.  

Cei care ies anticipat la pensie pot avea venituri mai mari deoarece în perioada angajării lor în câmpul muncii au avut un salariu mai mare, ceea ce a dus la o contribuție mai mare pentru pensie. Iar cei care au ieșit în termen au avut salarii mai mici, respectiv, o contribuție mai mică către pensie.

De exemplu, în ultimul trimestru din 2023, pensia medie a celor care au ieșit la limita de vârstă a fost de aproximativ 2.360 de lei, iar a celor care au ieșit anticipat a fost de 2.800 de lei, adică cu 440 de lei mai mult.

Mai mult decât atât, în nouă lege a pensiilor există posibilitatea să ieși mai devreme la pensie fără penalizări, pentru cei care au peste 40 de ani de muncă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri