România, sub 20 de milioane de locuitori. Sistemul național de pensii s-ar putea prăbuși în trei decenii; un salariat va asigura două pensii

Data publicării:
icon oameni in parc

Populaţia României scade vizibil de la an la an. Cifrele oficiale sunt elocvente. Dacă în 1989 erau peste 23 de milioane de români, acum sunt cu 4 milioane mai puţin.

„Pentru prima dată din 1968, România a scăzut sub 20 de milioane de locuitori. Populaţia României în 2040 va scădea spre 17,1 milioane persoane. Scăderile sunt mult mai mari la nivelul anilor 2060”, spune Tudorel Andrei, preşedinte INS.

În familia Croitoru din satul Mischii, judeţul Dolj, fiecare generaţie a avut din ce în ce mai puţini membri. Maria Croitoru a avut patru copii, iar fiul său cel mic are doar unul.

„Am făcut patru copii. Am muncit, i-am crescut, am făcut o casă cum am putut. I-am ținut prin școală. Atunci era altă viață, munceam, munceam din greu”, povestește Maria Croitoru.

Nu știu care din noi nu ar vrea să aibă patru copii și poate și mai mulți, dar cu traiul ăsta, cu serviciile astea, nu suntem siguri de ele, că le avem, că nu le avem nu se poate, ce să mai, crește 4 copii!”, spune Ion Croitoru.

Oricât de puţini copii cresc românii, îi cresc şi-i văd emigrând. Aproape 290.000 de persoane pleacă anual în străinătate. Atrase de salarii mai mari şi de mai multe perspective de realizare profesională,

Statistica natalităţii nu dă speranţe. Anul trecut, s-au născut cei mai puţini copii de după al doilea război mondial, sub 180.000, în timp ce numărul deceselor a fost de aproape 247.000 de persoane. Specialiştii spun că nu doar lipsa banilor este problema natalităţii scăzute, ci şi teama tinerilor că România nu au ce să le ofere copiilor.

„Această îmbătrânire demografică, catastrofă socială sau cancer social, vine din scăderea natalităţii şi din migraţia femeilor care ar putea da naştere la copii şi creşterea speranţei de viaţă”, afirmă sociologul Constanţa Mihăescu.

Fenomenul de îmbătrănire a populaţiei este unul dintre cele mai accentuate din Europa, estimându-se că în 2060, vom ajunge la 13-14 milioane de persoane. Rezultatul: prea puţini tineri care să plătească pensiile. Deficitul din sistemul de pensii este deja de 3 miliarde de euro.

Este un semnal alarmant. Problemele din România sunt de risc naţional. Dacă nu ne trezim, vom avea mult de suferit”, spune sociologul Virgil Voineagu.

Fiecare salariat va trebui să asigure veniturile pentru doi pensionari. Suntem în situaţia în care pensionarii şi salariaţii sunt în număr aproape egal: peste cinci milioane.

Populaţia României

1956: 17,4 milioane

1966: 19,10 milioane

1977: 21,55 milioane

1989: 23,10 milioane

1992: 22,81 milioane

2002: 21,69 milioane

2013: 19,9 milioane

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri