STUDIU. Proaspeţii absolvenţi nu ştiu să îşi negocieze salariul

Data publicării:
tineri

Tinerii din România nu se așteaptă ca prima lor slujba să fie una bine plătită, arată un studiu realizat de Cult Market Research pentru 14-24.ro. Având așteptări mici, se mulțumesc cu salarii mici: între 800 și 1.200 de lei. Ceea ce înseamnă că mulți dintre ei nici măcar nu știu că salariul minim a fost majorat la începutul anului la 850 de lei.

Conștienți că nu există suficiente locuri de muncă pentru ei și că patronii nu le apreciază diplomele pe care cerneala încă nu s-a uscat, tinerii au ajuns să creadă că dependența financiară poate fi obținută doar după 25-26 de ani, arată studiul.

Mai bine de jumătate dintre ei rămân dependenți de banii părinților, care îi ajută să își rotunjească veniturile de la un salariu la altul. Și aproape toți primesc bani de la rude la zilele de naștere și de sărbători.

Cum șomajul în rândul proaspeților absolvenți de liceu și facultate rămâne ridicat, patronii profită cât pot de mult de neîncrederea tinerilor în propriile forțe și își permit să îi respingă pe cei care cer salarii mari.

Studiul realizat de Cult Research a mai evidențiat o problemă: în familiile din România pare să lipsească educația muncii. Astfel, doar 20% dintre liceeni sunt motivați de părinți cu bani pentru treburile casnice și pentru rezultatele bune de la școală. Desigur, aici discuția este lungă și complicată. Mulți părinți consideră că adolescenții și copiii nu trebuie să fie recompensați pentru ambiția și hărnicia pe care ar trebui să le aibă în mod necondiționat.

Până și psihologii au opinii împărțite. Există însă în mod clar o plafonare în rândul tinerilor care se pregătesc să dea piept cu piața muncii. Și, indiferent de originea ei, neîncrederea ar putea fi o problemă mare a tinerei generații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri