Surpriză din spațiu: Cometa care cântă

Data publicării:
COMETA

Robotul plasat pe suprafaţa corpului ceresc a transmis primele sunete. Este cu siguranţă un moment unic în istoria cercetărilor spaţiale. Sunetul pe care îl auziți în video este cel al cometei Ciuriumov-Gherasimenko, pe care a aterizat robotul Agenţiei Spaţiale Europene. Aparatul retransmite către Pământ sunetele produse de câmpul magnetic al corpului ceresc.

Cometa se deplasează cu aproape 50 de mii de kilometri pe oră, iar robotul a fost lansat pe suprafaţa ei de pe sonda orbitală Rosetta. Momentul de cotitură în istoria cuceririi spaţiului a fost primit cu urale de angajaţii Agenţiei Spaţiale Europene.

Aterizarea nu a fost, însă, lipsită de probleme. Robotul n-a reuşit din prima să se ancoreze pe suprafaţa cometei, dar s-a stabilizat după câteva ore. A reuşit să trimită chiar şi o poză, iar oamenii de ştiinţă cred că robotul se află într-un mic crater. Pentru a şti direcţia în care mergem, trebuie să ştim de unde venim. Aşa că vreau să celebrez această victorie, este cu adevărat o victorie a Europei”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei. 

Robotul va ajuta la studierea nucleului cometei şi va aduna date care să ducă la descifrarea misterelor Universului, inculusiv teoria că din ciocnirea cu mai multe comete a apărut apa pe Terra.

Misiune spaţială fără precedent. Agenţia Spaţială Europeană a plasat un robot pe o cometă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri