T. Băsescu nu exclude referendum pentru Roşia Montană şi îl atacă pe premier: „Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi pentru proiect?”

Data publicării:
rosia montana cariera carnic -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu-1

Şeful statului a spus, într-un interviu la "Adevărul", că el este în continuare un susţinător al mineritului.

Traian Băsescu a precizat, de asemenea, că aprobarea proiectului exploatării de la Roşia Montană se putea face prin Hotărâre de Guvern. El a adăugat că promovarea acestuia prin lege care să fie adoptată de Parlament este încă o dovadă de "laşitate" a actualului Guvern.

(Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu)

„Spaima mare legată de Roşia Montană e cianurarea. Aici trebuia discutat cu specialiştii, cât e de riscant. Peste tot, aurul se extrage prin cianurare. România are dezavantajul că are incidentul de la Baia Mare cu iazul de decantare. Pe bună dreptate, societatea reacţionează. Să deschidem un dialog cu societatea. Nu vă ascund că nu am nicio problemă să declanşez un referendum naţional pe tema aceasta. Dacă dezbaterile vor continua şi nu găsim un mod de a face proiectul acceptabil pentru societate, îl decidem prin referendum. Nu exclud posibilitatea să-l organizez, dacă guvernul nu găseşte resurse să discute cu societatea civilă, îl organizăm cu europarlamentarele, chiar în aceste condoţii de referendum cu 50%. Problema este de interes major. Îmi menţin punctul de vedere că reluarea mineritului e o oportunitate pentru România. În acelaşi timp, trebuie să vedem soluţia pentru ca societatea să fie împăcată cu acest proces”, a declarat Traian Băsescu.

(Traian Băsescu: "Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi pentru proiect?")

(Declaraţiile premierului Victor Ponta)

(Jurnalistul Dan Suciu: Cred că un referendum nu e potrivit, nu cred că se poate tranşa o soluţie tehnică printr-un referendum. La referendum trebuie adresate întrebări de principiu. Cred că problema ţine de expertiza guvernamentală. Această ambiguitate a guvernului strică orice înţelgere publică a acestui subiect. Cred că oamenii care au ieşit în stradă nu protestează doar faţă de Roşia Montantă, ci a unei clase politice incapabile să ia decizii”.)

Preşedintele a mai spus că trebuie deschis un dialog cu societateape tema proiectului exploatării de la Roşia Montană, iar el nu exclude posibilitatea de a convoca un referendum naţional pe această temă, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014.

Traian Băsescu a adăugat că, aşa cum Victor Ponta îl întreba pe el câţi bani a luat pentru proiectul de la Roşia Montană, deşi nu era semnat nimic, acum îl întreabă şi el: "Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi pentru proiect?".  

Este pentru a doua oară în acest an când preşedintele ameninţă cu un referendum. Procedura în acest caz este una simplă. Nimeni nu îl poate împiedica pe președinte, Traian Băsescu trebuie să trimită o informare la Parlament că urmează să convoace referendumul. Plenul celor două camere are termen 20 de zile să dea un răspuns. Răspunsul nu are caracter constrângător pentru președinte.

După 20 de zile, președintele poate da decretul cu data la care vrea să organizeze referendumul, iar Guvernul este obligat să organizeze consultarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri